Americký minister spravodlivosti Sessions rezignoval z funkcie

08.11.2018 | 10:06
  0
Jeff Sessions vyše roka čelil kritike zo strany prezidenta za zo, že odmietal zastaviť vyšetrovanie možného prepojenia medzi Ruskom a Trumpovou prezidentskou kampaňou v roku 2016, ktoré iniciovali predstavitelia Demokratickej strany.

So svojej funkcie v stredu odstúpil americký minister spravodlivosti Jeff Sessions. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Sessions svoj zámer oznámil Bielemu domu v stredu vo forme listu. Vo funkcii ho dočasne nahradí šéf kancelárie ministra spravodlivosti Matt Whitaker, oznámil na Twitteri Donald Trump.

Sessions vyše roka čelil kritike zo strany prezidenta za zo, že odmietal zastaviť vyšetrovanie možného prepojenia medzi Ruskom a Trumpovou prezidentskou kampaňou v roku 2016.

Trump bývalému ministrovi spravodlivosti vyčítal aj to, že sa pričinil o vymenovanie osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera. Ten prevzal vyšetrovanie ohľadom zasahovania Ruska do prezidentskej kampane.

Trump varoval demokratov pred vyšetrovaním jeho kontaktov s Ruskom

Americký prezident Donald Trump varoval v stredu členov demokratickej strany pred vyšetrovaním jeho spojenia s Ruskom, informovala agentúra AP.

Trump demokratov, ktorí v utorkových tzv. polčasových (midterm) voľbách získali väčšinu v americkej Snemovni reprezentantov, varoval slovami: "Vyšetrujte ma a ja budem vyšetrovať vás - a chod vlády sa zastaví."

Demokratická strana po zisku prevahy v Snemovni reprezentantov môže podľa analytikov otvoriť vyšetrovanie ohľadom prepojenia prezidentskej kampane Donalda Trumpa v roku 2016 s Ruskom. Prezident však na tlačovej konferencii demokratov varoval, že v takom prípade začne aj on konanie proti Demokratickej strane - spoliehajúc sa na prevahu svojej Republikánskej strany v Senáte.

V súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním jeho kontaktov s Ruskom, ktoré trvá už 18 mesiacov, Trump povedal, že ho môže kedykoľvek ukončiť. Zatiaľ mu však podľa vlastných slov necháva voľný priebeh. Americký prezident zároveň vo svojom prejave vyzval obe strany - republikánov i demokratov - na spoluprácu.

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell hovoril už v stredu o možnej spolupráci s líderkou doterajšej demokratickej menšiny v Snemovni Nancy Pelosiovou. Podľa McConnellových slov by sa vedeli dohodnúť v oblasti infraštruktúry.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti