Americkí demokrati začali proces prípravy ústavnej žaloby na Trumpa

25.09.2019 | 11:15
  6
V USA pokračuje pred prezidentskými voľbami v roku 2020 ďalšia fáza boja o moc medzi Deep State, ktorý na politickej úrovni reprezentujú predovšetkým demokrati a súčasným šéfom Bieleho domu.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v utorok po stretnutí s členmi svojej Demokratickej strany oznámila začatie procesu prípravy ústavnej žaloby na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa pre údajné zneužitie právomocí. Informovala o tom televízia CNN.

Začatie impeachmentu, teda procesu za odvolanie prezidenta, súvisí s obvineniami, že Trump zneužil svoje právomoci, keď v júlovom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodomyrom Zelenským údajne žiadal, aby bolo obnovené vyšetrovanie syna demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

 

Podľa viacerých amerických médií tak Trump chcel získať informácie, ktoré by mohli poškodiť Bidenovu snahu uspieť v prezidentských voľbách.

"Konanie prezidenta Trumpa odhalilo hanebné fakty o tom, že zradil svoj prezidentský sľub, zradil našu národnú bezpečnosť a zradil aj integritu našich volieb," povedala Pelosiová. "Z týchto dôvodov dnes vyhlasujem, že Snemovňa reprezentantov začína s oficiálnym procesom prípravy impeachmentu," vyhlásila a dodala, že "nikto nie je nad zákonom".

Trump odmietol toto obvinenie a celú kampaň, ktorú podľa neho voči nemu vedú demokrati, nazval „honom na čarodejnice“ a „prezidenstké šikanovanie“.

V USA tak pokračuje pred prezidentskými voľbami v roku 2020 ďalšia fáza boja o moc medzi Deep State, ktorý na politickej úrovni reprezentujú predovšetkým americkí demokrati a súčasným šéfom Bieleho domu.

Biely dom zverejnil prepis telefonátu Trumpa so Zelenským

Trump v utorok oznámil, že zverejní celý neredigovaný prepis hovoru, Biely dom ale vydal iba päťstranové zhrnutie telefonátu. Ide o kľúčový dôvod utorkového rozhodnutia demokratickej šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej začať proces prípravy ústavnej žaloby, čiže impeachmentu, proti prezidentovi Trumpovi.

Trump v rozhovore ukrajinskému prezidentovi povedal: "Biden všade chodil a chválil sa, že zastavil vyšetrovanie, tak či sa na to môžete pozrieť ... znie to príšerne".

Americký prezident sa takto zmienil o nepodložených obvineniach, že sa Biden snažil miešať do činnosti ukrajinského prokurátora, ktorý vyšetroval aktivity jeho syna Huntera.

Hunter Biden bol spoluvlastníkom ukrajinskej energetickej firmy v čase, keď bol jeho otec druhým mužom vo vláde prezidenta Baracka Obamu.

Joseph Biden potvrdil, že v roku 2016 pod hrozbou zablokovania pôžičiek naliehal na vtedajšiu ukrajinskú vládu, aby odvolala generálneho prokurátora. Ten vyšetroval pre podozrenie z korupcie aj firmu Huntera Bidena.

Trump už skôr potvrdil, že niekoľko dní pred telefonátom nariadil zmraziť 400 miliónov dolárov na pomoc Ukrajine. Prezident však tvrdí, že neurobil nič zlé.

Zdroj: hnonline.sk / sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti