Americká senátorka obvinila Dr. Fauciho z utajovania informácií o úniku koronavírusu z laboratória. S Zuckerbergom sa dohodol na cenzúre nepohodlných informácii Facebookom

13.06.2021 | 11:00
  12
Americký imunológ a hlavný odborník Bieleho domu na koronavírus SARS-CoV-2 Dr. Anthony Fauci predhadzoval cenzurované informácie rôznym mienkotvorným spoločnostiam. 

Senátorka Marsha Blackburn za americký štát Tennesse obvinila uznávaného imunológa a hlavného poradcu Bieleho domu v oblasti koronavírusu Anthonyho Fauciho zo zneužívania technologických a mediálnych spoločností na svoju „PR kampaň“.

Senátorka sa domnieva, že Fauci spolupracoval od roku 2020 s rôznymi sociálnymi sieťami a médiami na tom, aby ututlali možný únik koronavírusu z laboratória v čínskom Wu-chane.
 
Vyzvala ho na odchod z Bieleho domu, alebo nech ho nechá vyhodiť samotný prezident Joe Biden. Republikánka poukázala na viacero skutočností, ktoré by mali potvrdzovať jej verziu.

Únik z laboratória bola nepriateľná verzia

Ide o mailovú komunikáciu medzi Faucim a jeho zamestnancami či zakladateľom sociálnej siete Facebook Markom Zuckerbergom, s ktorým sa mal dohodnúť na tom, aké informácie budú verejnosti o pandémii predkladané. Blackburnová tiež uviedla, že FB úmyselne vymazával všetky príspevky, ktoré by naznačovali únik koronavírusu z čínskeho laboratória. 

„Vieme, že doktor Fauci mal obavy o peniaze, ktoré jeho agentúra poslala do tohto laboratória na výskum rôznych koronavírusov a z jeho ďalšieho fungovania,“ povedala Blackburnová. Zdôraznila pritom, že jej cieľom nie je poškodiť vedcov, ale dozvedieť sa pravdu, ako vypukla pandémia koronavírusu vo svete. 
 
Senátorka zároveň poukázala na cenzúru informácií, ktorú mal Fauci predhadzovať rôznym mienkotvorným spoločnostiam. V e-maile z 15. marca minulého roka sa šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg sa mal priamo obrátil na Fauciho, aby im pomohol vytvoriť platformu týkajúcej sa správ o koronavíruse.

Facebook vsadil na "zlú kartu"

Senátorka si myslí, že Fauci túto možnosť využil pre svoj prospech v snahe ochrániť svoj vlastný monopol na médiá. Zuckerbergovým úmyslom bolo vytvoriť informačné centrum, kde nájdu ľudia overené informácie a povzbudiť ich k tomu, aby dodržiavali sociálny dištanc. 


 
Dôvodom prečo sa mal zakladateľ sociálnej siete obrátiť práve na Fauciho, bola jeho dobrá reputácia a odbornosť na najvyššej úrovni. Poradca Bieleho domu pre pandémiu túto ponuku s radosťou prijal.
 
O necelý rok, kedy sa do pozornosti začali dostávať rôzne dezinformácie, sa rozhodla sociálna sieť zakročiť proti konšpiráciám a hoaxom.
 
V Silicon Valley začali rušiť všetky príspevky, ktoré by sa nemuseli zakladať na pravde a už v aj tak zlej situácii vytvárať ešte väčší chaos a nedôveru v spoločnosti v odbornú verejnosť.

Únik koronavírusu z laboratória je opäť na stole

Na scénu v priebehu minulého týždňa opäť vrátila alternatíva, ktorá hovorí o úniku koronavírusu z čínskeho laboratória vo Wu-chane, o ktorom ako možnom scenári hovoril aj medzinárodný tím vedcov a odborníkov, ktorí priamo v ohnisku nákazy vyšetrovali pôvod pandémie.
 
Treba dodať, že tento výskum, ktorí sa zaoberal aj možným prenosom na človeka, ako aj následný vývoj liečiv či očkovacích látok bol v Spojených štátoch zakázaný.
 
V rokoch 2014 až 2017 ho označili za veľmi riskantný, práve z dôvodu vypuknutia pandémie. Laboratórium dostávalo ročne 600 tisíc USD, ktorý poskytoval National Institutes of Health prostredníctvom Faucióho štúdia koronavírusov u netopierov prenosných na človeka. 

Zdroj: netky.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti