Americká NSA vymazala z disku údaje o sledovaní

20.01.2018 | 12:41
  0
Špionážna agentúra argumentuje, že na svojom zariadení nemala dostatok priestoru.

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) vymazala sledovacie údaje ohľadne nezákonného odpočúvania nariadeného bývalým americkým prezidentom Georgeom W. Bushom. Informáciu zverejnil federálny súd s tým, že dôvodom tohto kroku bola potreba uvoľniť viac miesta na hard disku.

Súd v roku 2007 agentúre nariadil, aby údaje získané prostredníctvom tajného sledovania medzinárodnej komunikácie uchoval. Národná bezpečnostná agentúra však vo štvrtok 18. januára federálnemu sudcovi Jeffreymu Whiteovi oznámila, že opatrenia nariadené súdom nedodržala, čo viedlo k strate dát zhromaždených medzi rokmi 2001 až 2007.

Portál Politico v tejto súvislosti uviedol, že získané informácie prostredníctvom tohto sledovania sú dôležité v rámci množstva prebiehajúcich súdnych prípadov. Špionážna agentúra priznala, že strata záložných dát sa týkala konkrétne rokov 2009, 2011 a 2016.

„NSA úprimne ľutuje, že nedokázala zabrániť vymazaniu týchto údajov,“ uviedla na základne súdneho vyhláseni z októbra minulého roku námestníčka riaditeľa NSA Elizabeth B. „Vrcholový manažment NSA si plne uvedomuje svoje zlyhanie a agentúra sa v reakcii na stratu týchto údajov zaväzuje rýchlo konať.“

Istý zdroj z prostredia NSA vo štvrtok podľa portálu RT potvrdil, že údaje boli vymazané z toho dôvodu, aby sa na príslušnom zariadení vytvoril väčší priestor pre zhromažďovanie potrebných údajov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti