Americká armáda sa chce rozmiestniť po celom svete

13.04.2021 | 12:28
  7
Päťtisíc príslušníkov amerických špeciálnych síl je v súčasnosti rozmiestnených v 62 krajinách, upozorňuje vo svojom článku ruský geopolitický analytik Leonid Savin.

Začiatkom marca bol na podnet Bieleho domu v USA zverejnený  dočasný sprievodca národnou bezpečnosťou. Generálporučík vo výslužbe Thomas Spoehr, riaditeľ Centra národnej obrany Heritage (Nadácie pre dedičstvo), si všimol rozpory, ktoré vznikli v súvislosti s týmto dokumentom, americké vojensko-politické vedenie však takéto rozpory neznepokojujú.

Hovorí sa v nich napríklad, že USA znižujú úlohu jadrových zbraní vo svojom bezpečnostnom systéme ale šéf Pentagónu Lloyd Austin počas prejavu v Kongrese uviedol: „Jadrové zastrašovanie je jednou z hlavných priorít misie ministerstva obrany“.  Ďalším protikladom môžu byť vyhlásenia, že USA sa budú vyhýbať „večným vojnám“ ale súčasne budú útočiť na ciele v Sýrii.

Hlavné hrozby pre USA v oblasti národnej bezpečnosti sú rovnaké ako za Trumpa: Rusko, Čína, Severná Kórea, Irán. Bidenova vláda sa zároveň vracia k smerovaniu presadzovania „demokratických hodnôt“ po celom svete, čo však neznamená nič iné ako zasahovanie do záležitostí iných krajín pod akoukoľvek zámienkou.

Nové usmernenia o národnej bezpečnosti sa zameriavajú na Európu, západnú pologuľu a Indicko-pacifický región, pričom partnermi sú Spojené kráľovstvo, Kanada, Mexiko, India, Vietnam, Singapur, Nový Zéland a ASEAN. Významná časť dokumentu je venovaná novým technológiám, najmä kyberpriestoru a 5G.

Nový dočasný manuál národnej bezpečnosti nie je jediným doktrinálnym dokumentom Pentagónu, ktorý vznikol v posledných týždňoch. Nová stratégia USA Army Multi-Domain Transformation. Ready to Win in Competition and Conflict, (Transformácia viacerých domén armády. Sme pripravení vyhrať v konkurencii a konfliktoch), ktorá bola vydaná 16. marca, zahŕňa rozšírenie prítomnosti amerických pozemných síl po celom svete.

Je potrebné poznamenať, že „armáda môže hrať obrovskú úlohu v podpore medzirezortných cieľov Spojených štátov v rámci prístupu celej vlády“. Tento princíp „mäkkej sily v rámci tvrdej sily“ používa americká armáda už dlho.

Generál McConville, veliteľ armády Spojených štátov, tvrdí, že po nevojenských metódach boja je v súčasnosti veľký dopyt. „Prebieha celosvetový boj o srdce a myseľ množstva rôznych divákov v rôznych krajinách. Je to boj za to, aby sa hovorilo  o histórii Ameriky a aby prikrášlila jej reputácia, keď sa ju snažia odporcovia očierniť a dezinformovať,“ –  hovorí generál.

Americká vojenská doktrína rozlišuje medzi priamou a nepriamou konfrontáciou podľa toho, či samotní Američania alebo ich spojenci a „splnomocnenci“ používajú ozbrojenú silu. Takže poskytovanie rakiet „Stinger“ afganským mudžahedínom v ich vojne proti ZSSR sa považuje za „nepriamy konflikt“, a to napriek tej skutočnosti, že týmito raketami sa strieľalo a zabíjalo.

Predpokladá sa, že sa budú vykonávať asymetrické kroky s dôrazom na imidž Spojených štátov ako obrancu demokracie. „V tom rozsahu, v akom demokratické systémy a hodnoty stavajú USA  do nevýhodnej pozície… tým viac robia USA  atraktívnejším partnerom.“

Na pojednávaní v Senáte USA 25. marca 2021 námestník ministra obrany pre špeciálne operácie a konflikty nízkej intenzity Christopher Mayer uviedol, že „Sily špeciálnych operácií dosiahli pokrok v prispôsobovaní svojich schopností k výzvam veľkých mocností – Číny a Ruska.“ Veliteľ Spojených štátov amerických pre špeciálne operácie (MTR) generál Richard Clarke objasnil, že päťtisíc vojakov špeciálnych síl sa nachádza v 62 krajinách sveta.

Znamená to, že v budúcich opatreniach voči Číne a Rusku, bude hrať  MTR USA kľúčovú úlohu, vrátane „vykonávania psychologických operácií, aktívneho zapojenia cudzincov do opozície a  boja proti nepriateľskej propagande a dezinformáciám.“ To znamená, že americkí zákonodarcovia dali priestor na rozšírenie tajných operácií v zámorí. A „boj proti propagande“ predstavuje celý rad informačných operácií – od diskreditácie Ruska na medzinárodnej scéne až po zavádzanie robotov a trollov do sociálnych sietí.

Šéf amerického kybernetického velenia generál Paul Nakasone ubezpečuje: „Rusko je sofistikovaný kybernetický protivník . Preukázalo svoju schopnosť viesť silné influencerové kampane pomocou sociálnych médií. Moskva začlenila kybernetické aktivity do svojej vojenskej a národnej stratégie…. Rusko sa naďalej zameriava na formovanie globálneho príbehu a na využívanie amerických sietí a kybernetických systémov.“

Takéto charakteristiky Ruska ako kybernetického protivníka naznačujú, že „formovanie globálneho príbehu“ sa považuje za funkciu kybernetických vojenských síl samotných Spojených štátov.

Leonid Savin - ruský geopolitický analytik, šéfredaktor portáu Geopolitica.ru, zakladateľ a šéfredaktor časopisu Journal of Eurasian Affairs.

Zdroj: Fond strategickej kultúry
Preklad: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti