Američanov znervózňuje záhadný ruský satelit. Bol dôvodom pre založenie vesmírnych síl?

21.08.2018 | 18:54
  0
Kosmos 2519 po umiestnení na orbite rozmiestnil vo svojom okolí ďalšie dva menšie satelity a nacvičoval stretnutia.

Keď vlani vypustilo Rusko na obežnú dráhu satelit Kosmos 2519, ostatné štáty nevedeli, aký je jeho účel. Špekulovalo sa hlavne o dvoch variantoch - spravovanie iných satelitov, alebo ich ničenie. Americkí spravodajcovia sa prikláňajú k druhej možnosti. Práve tento satelit podľa serveru Defense One mohol prinútiť prezidenta Trumpa k založeniu vesmírnych síl.

"Máme veľké obavy okolo abnormálnych aktivít. Nevieme, čo to je, a nie je žiadny spôsob, ako by sme to mohli preveriť," uviedla o ruskom satelite minulý týždeň na ženevskej konferencii o globálnej kontrole zbraní americká diplomatka Yleem Pobleteová.

"Jediné, čo o tomto satelite vieme, je, že bol umiestnený na orbite," oznámila Pobleteová. Svetové médiá o Kosmos 2519 písali už v čase vypustenia ako o "tajomnom vojenskom zariadení". Podľa USA je správanie satelitu veľmi neobvyklé.

Diplomatka vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedla, že americké spravodajské služby majú dôvodné podozrenie, že satelit vykonáva prieskum amerických družíc a sond a pripravuje budúce útoky na tieto zariadenia. Ruská diplomacia také obvinenia odmieta s tým, že sú "nactiutŕhačské".

Neznáma činnosť

Kosmos 2519 po umiestnení na orbite rozmiestnil vo svojom okolí ďalšie dva menšie satelity a nacvičoval stretnutia.

Ruský satelit by mohol mať niekoľko využití, od vykonávania opráv na družiciach, cez doplňovanie paliva až po ničenie starých satelitov, ktoré následne môžu zhorieť v atmosfére.

Podľa amerických spravodajcov by však mohol byť používaný aj ku špionážnym aktivitám na cudzích satelitoch alebo ich prípadne zničiť za pomoci laserov, fyzickej manipulácie, alebo nárazov.

Americká armáda v súčasnosti sleduje Kosmos 2519 za pomoci pozemných radarov. Ich možnosti sú však obmedzené, keďže výkonné objektívy na základniach môžu zachytiť pohyb satelitu len v prípade, že sa nachádza v ich detekčnom poli.

Vesmírne sily majú Rusi aj Čína

Čína a Rusko v posledných rokoch uskutočnili množstvo testov vesmírnych zariadení s "dvojakým využitím", teda že môžu byť použité ako zbraň. Vladimir Putin oznámil vlani celý rad nových zbrojných programov vrátane protisatelitového lasera.

Podľa serveru zaoberajúceho sa zbrojnou problematikou, Defense One, mohlo byť vypustenie satelitu Kosmos 2519 prvou fázou ruských ofenzívnych aktivít vo vesmíre a ako také mohlo spustiť americkú snahu založiť tzv. vesmírne sily.

Trump chce prevahu vo vesmíre

Na avizované americké vesmírne jednotky sa budú peniaze hľadať až v rozpočte pre ďalšie obdobie. Podľa zámerov administratívy by nové vesmírne sily mali byť plne schopné nasadenia do roku 2020.

"Čína dokonca zriadila novú vojenskú divíziu pre dohľad nad bojovými programami vo vesmíre. Rovnako ako nebo, zem a more, aj vesmír sa stal bojiskom," obhajoval svoj zámer Trump pri podpise na základni.

"Čisto americká prítomnosť vo vesmíre nestačí. Musíme dosiahnuť americkej prevahy vo vesmíre," argumentoval. Kritici však upozorňujú, že - rovnako ako niektoré ďalšie Trumpove iniciatívy - takéto masívne výdavky na obranu nie sú trvalo udržateľné.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti