Američania si koledujú o osmanskú facku, vyhlásil Erdogan

14.02.2018 | 12:23
  0
Napätie medzi USA a Turecko súvisí s americkou podporou kurdských milícií na území Sýrie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vo svojom prejave pre vládnu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) vyjadril k nedávnemu výroku vrchného veliteľa Američanmi vedenej koalície proti islamskému štátu. Generál Paul E. Funk totiž vyhlásil, že Turecko bude čeliť ostrej reakcii v prípade, že zaútočí na sýrske mesto Manbídž.

"Tí, ktorí tvrdia, že ak zasiahneme, dajú ostrú odpoveď, jednoznačne vo svojom živote ešte nikdy nedostali osmanskú facku,“ uviedol Erdogan s odkazom na známu tureckú bojovú techniku, v rámci ktorej sa využíva otvorená dlaň na otrasenie protivníka.

Erdogan sa v prejave zmienil aj o Severoatlantickej aliancii, ktorej členmi sú rovnako Turecko aj Spojené štáty. „Aký štýl členstva v NATO je toto? O aký druh aliancie ide? Ako prezident Turecka vám hovorím, NATO nie je USA. Všetky štáty aliancie sú si so Spojenými štátmi rovné,“ vyhlásil prezident.

Jeho poznámky prichádzajú v čase rastúceho napätia medzi Washingtonom a Ankarou. Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu v pondelok povedal, že najnovšie kroky Spojených štátov v Sýrii sú dôvodom na chýbajúcu dôveru medzi oboma spojencami v rámci NATO.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok uviedol, že Turecko Alianciu informovalo o svojej operácii v regióne Afrin na severozápade Sýrie.

„Turecko informovalo NATO o operácii Olivová ratolesť a ja som v pravidelnom kontakte s tureckým vedením, vrátane prezidenta Erdogana, čo sa týka situácie v Sýrii. A rovnako aj ohľadne operácie Olivová ratolesť,“  povedal Stoltenberg s tým, že od Turecka očakáva informovať svojich spojencov o všetkých svojich krokoch.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti