Ako bude vyzerať slovenská totalita v nie tak vzdialenej budúcnosti? Týrať nás bude hocaký okresný hygienik!

08.06.2021 | 16:51
  15
AUDIO: Ja sa vrátim. Povedal Vladimír Mečiar. A naozaj sa vrátil, no to už máme dávno za sebou. Ja sa vrátim, povedal Terminátor a my sme sa kráľovsky bavili. Ja sa vrátim, hovoria dookola intelektuálne anemickí predstavitelia Matovičovho režimu a nám čoraz častejšie behá po chrbte mráz.

AUDIO k článku:                  

Tragédiou slovenského voliča je skľučujúca okolnosť, založená na opakovaní tej istej chyby aj napriek jasným varovným signálom: volí hlupákov, čo sa nielen počas volebnej kampane, ale v priebehu celej politickej kariéry ani len nepokúsili maskovať svoju stupídnosť. Po niekoľkých rokoch pôsobenia v politike nemohol nikto príčetný od Matoviča, Sulíka, Remišovej a ostatných figúrok verejnej scény očakávať iné správanie, aké predvádzali predtým, predvádzajú dnes a budú predvádzať, kým im to ľahkovážni spoluobčania umožnia hlasovaním vo voľbách, ktoré by bolo možné nazvať nerozumným.

Zuzana Čaputová asi vyrastala na filmovej sérií Terminátor. Jedna z mála rolí, ak nie je jediná, kde si Arnold Schwarzenegger zahral záporáka, bola prvá časť tejto, zdá sa, nikdy nekončiacej ságy. Pri pohľade na vládu SR, ktorú prezidentka vymenovala, sa človek nevie zbaviť pocitu, že to dala v duchu nezabudnuteľnej vety: „Ja sa vrátim“. Asi pri prvom pokuse zničiť Slovenskú republiku neboli členovia vlády dostatočne dôslední, tak im 1. apríla opätovným vymenovaním poskytla druhú príležitosť. Aká veľká bude katastrofa v jednotlivých rezortoch po ich „návrate“ do ministerských kresiel, zatiaľ ešte nikto netuší.

Veľkou katastrofou je aj konanie poslancov NR SR. Od 15. júna 2021 má nadobudnúť účinnosť novela zákona, ktorú títo diletanti prijali 12. mája 2021. Poslanci prijali toto paragrafové znenie:

„V § 58 odsek 5 znie:„(5) Právo na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení osobami, ktorým sú uložené, podľa tohto zákona a na jeho základe, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, je vylúčené; tým nie je dotknuté právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom podľa osobitného predpisu,67a) ani právo na primeranú náhradu za vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva.“.

Poznámka pod čiarou k odkazu 67a znie:„67a) Napríklad zákon č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“.

Rozmenené na drobné: v dôsledku žiadneho z opatrení, ktoré prijal hlavný hygienik, si nikto nemôže nárokovať pred súdom žiadnu náhradu škody. Čiže poslanci schválili svojvôľu hlavného hygienika, jeho úradu, ale aj okresných hygienikov. Ak hociktorý hygienik zavrie niekoho prevádzku, živnosť, zamedzí niekomu v podnikaní, žiaden súd takto poškodenej osobe neprizná náhradu ani škody, ani ušlého zisku. V totalitných režimoch ide o často využívaný inštitút so zámerom zničiť konkurenciu, nepohodlného obchodného rivala alebo zlikvidovať politicky inak orientovaného živnostníka. Ak sa nejaký úradník rozhodne, že niekomu zakáže podnikanie, tak prevádzku budovanú hoci aj desaťročia a možno aj dvomi-tromi generáciami, jednoduchým „prípisom“ zničí!

V kontexte popísaných súvislostí vyznieva viac ako smiešne aj pripravovaný zákon z pera poslancov Pročka a Kyselicu. Ak totiž hygienik, či už hlavný alebo okresný, zavrie hoci aj svojvoľne niekoho obchodík, živnosť, podnikanie, dotyčný majiteľ sa môže akurát tak vyplakať. Všetky ostatné práva mu poslanci vzali.

Ešte raz to zopakujem: vitajte v totalite! A prečo? Pretože pani prezidentka pôvodné znenie napadla na Ústavnom súde SR, ktorý ho kvôli jeho protiústavnosti zrušil. Poslanci ho však opätovne schválili. Snáď si niekto nemyslel, že ministerka Kolíková slová „no hádam nám nebude ústavný súd hovoriť, čo je ústava“, vypustila len tak do vetra?! Tragédiou Slovenskej republiky je, že sa pod tento návrh zákona podpísal aj Juraj Šeliga. Právnik! Myslím si, že týmto dal jasne najavo, „kto je tu pánom“, čo si myslí o Ústave SR a o sudcoch Ústavného súdu SR. Lebo ak ON uzná za vhodné, zruší rozhodnutie ÚS SR opätovným prijatím toho, čo už raz zrušil.

Skrátka na Slovensku je okrídlená veta z filmu Terminátor - „i‘ll be back“ – mrazivým mottom konania viacerých, až primnohých, politikov!

Autor: Mgr. Judita Laššáková


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti