Akcionárovi Tesly zhorel Muskov supervýkonný elektrombil S Plaid pár dní po kúpe

07.07.2021 | 09:40
  8
Americký podnikateľ Bart Smith vlastní akcie Tesly v hodnote 1,1 miliardy dolárov.

Majiteľovi jeho supervýkonný S Plaid zhorel tri dni po kúpe. Bol ním jeden z významných akcionárov Tesly, ktorý sa navyše z auta dostal kvôli zablokovaným dverám na poslednú chvíľu.

Tesla Model S Plaid je výnimočný, stálle je to rodinný sedan, avšak s parametrami hyperšportu. A to bez preháňania, posúďte sami: S Plaid vychádza z modelového roku 2021 a pretorovnako ako on dostal úplne prepracovanú prednú časť, nové svetlá, novú palubnú dosku s horizontálnym 17-palcovým displejom a futuristický „polovolant“. Má však oproti nemu jedno nezanedbateľné vylepšenie.

Tým sú tri elektromotory, z ktorých dva sú vzadu a jeden na prednej náprave. Spolu dávajú v rodinnom sedane výkon, ktorým zahanbia väčšinu superšportov – 1 020 koní. Aj vďaka nim zvládne S Plaid stovku za fascinujúcich 2,1 sekundy a maximálku má 322 km/h. A dojazdom tiež prekonáva väčšinu elektrických konkurentov, mal by byť takmer 630 kilometrov. Šéf Tesly Elon Musk navyše označil na prezentácii v kalifornskom Fremonte nový model S Plaid za "rýchlejší než akékoľvek porsche a bezpečnejšie než akékoľvek volvo“.

Jeden z jeho prvých nových majiteľov má však na to v súčasnosti úplne iný názor. Výnimočný a superbezpečný S Plaid za 130-tisíc dolárov mu totiž počas jazdy zhorel do tla tri dni potom, ako si ho kúpil. A to ešte môže hovoriť o šťastí, pretože auto nielen počas jazdy vzbĺklo, ale zároveň sa zablokoval elektronický systém otvárania dverí, takže majiteľ sa z neho dostal naozaj na poslednú chvíľu a s použitím násilia. Požiar sa navyše po celom aute rozšíril mimoriadne rýchlo.

Meno majiteľa auta najskôr nebolo známe, no aktuálne rôzne zdroje, vrátane agentúry Bloomberg, uvádzajú, že ním je významný americký podnikateľ Bart Smith, ktorého spoločnosť vlastní akcie Tesly v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Jeho právny zástupca uviedol, že majiteľ auta je týmto zážitkom tak otrasený, že bude požadovať zahájenie vyšetrovania, ktoré by malo odhaliť jednoznačnú príčinu vznietenia auta a dovtedy budú trvať na odstavení všetkých vyrobených kusov.

K prípadu sa už ústami svojho hovorcu vyjadril aj americký Národný úrad pre bezpečnosť premávky. Ten vyhlásil, že je už v kontakte s majiteľom auta a aj výrobcom a prípadom sa bude zaoberať. Ak vyšetrovanie zistí systémovú poruchu, potom „podnikne všetky opatrenia potrebné na zachovanie bezpečnosti amerických občanov.“ Teslu a jej šéfa Elona Muska situácia evidentne zaskočila, pretože sa k nej nijako nevyjadril ani tri dni po požiari.

Zdroj: auto.pravda.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti