Agenti FBI zadržali ruského občana, Moskva žiada vysvetlenie

05.01.2019 | 20:33
  0
Zadržanie Makarenka prišlo v čase narušenia vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom pre obvinenia zo špionáže z oboch strán.

Rusko žiada od Spojených štátov vysvetlenie v súvislosti so zadržaním svojho občana na tichomorskom území USA deň po tom, ako v Moskve zatkli občana USA pre podozrenie zo špionáže. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zadržali Dmitrija Viktoroviča Makarenka 29. decembra na Saipane, hlavnom ostrove Severných Marián, ktoré sú tzv. nezačleneným územím USA v západnom Pacifiku. Predpokladá sa, že ho medzitým prepravili na Floridu, uviedlo ministerstvo.

Vo vyhlásení kritizovalo, že americké úrady neposkytli informácie o zadržaní Makarenka ruskej strane, ktorá sa o ňom dozvedela od rodiny tohto muža.

"Predstavitelia USA - v rozpore s bilaterálnym konzulárnym dohovorom - neupovedomili o skutočnosti zadržania nášho občana v náležitej trojdňovej lehote. Nie je to po prvý raz, čo sa také niečo stalo. To, že Spojené štáty zanedbávajú svoje medzinárodné záväzky, sa stalo normou," citovala z vyhlásenia ruského ministerstva televízia CNN.

Americké súdne dokumenty ukazujú, že obžalovaný menom Dmitrij Makarenko bol zadržaný 29. decembra na Severných Mariánach pre podozrenie zo spriahnutia s cieľom vyviezť zbrojný tovar bez povolenia, pokusov o takéto činy a z prania peňazí.

Z týchto činov obžalovala Makarenka ešte v júni 2017 federálna veľká porota na súde v štáte Florida a následne naňho vydali zatykač. Dokument podaný na federálnom súde na Severných Mariánach 31. decembra žiada o prevoz Makarenka do príslušného federálneho súdneho obvodu na Floride.

Americké ministerstvo zahraničných vecí ani FBI sa zatiaľ k záležitosti nevyjadrili.

Zadržanie Makarenka prišlo v čase narušenia vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom pre obvinenia zo špionáže z oboch strán.

Amerického občana Paula Whelana zadržali minulý týždeň v Moskve pre podozrenie zo špionáže. Jeho rodina takéto obvinenia odmieta s tvrdením, že do Ruska cestoval na dovolenku.

Whelana zatkli 15 dní po tom, ako sa údajná ruská špiónka Marija Butinová na americkom federálnom súde priznala k snahe preniknúť do politických kruhov v krajine a ovplyvniť vzťahy USA s Ruskom.

Niekdajší americkí bezpečnostní predstavitelia vyjadrili pre CNN domnienku, že bez ohľadu na to, či je Whelan špiónom alebo nie, by jeho zadržanie mohlo byť odplatou ruskej vlády za stíhanie Butinovej.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti