Afganské sily podporované CIA sa dopustili vojnových zločinov

31.10.2019 | 10:17
  0
V prvých deviatich mesiacoch tohto roka zdokumentovala Asistenčná misia OSN v Afganistane úmrtie viac ako 2500 civilistov a zranenia ďalších vyše 5600.

Afganské sily, podporované americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA), sa počas svojich nočných operácií dopustili vojnových zločinov a ďalších prečinov. Uviedli to agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na správu ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) zverejnenú vo štvrtok.

Protiteroristická operácia CIA

V 50-stranovej správe, ktorá opisuje 14 prípadov od konca roka 2017 do polovice roka 2019, sa konštatuje že polovojenské jednotky počas nočných operácií protiprávne zabíjali civilistov, nechali zmiznúť zadržiavané osoby a útočili na zdravotnícke zariadenia, ktoré údajne ošetrovali povstalcov.

Od roku 2001 prebieha v Afganistane — paralelne s vojenskou operáciou USA — aj protiteroristická operácia CIA, ktorá je však od nej oddelená, píše HRW. V rámci nej sa uskutočňoval nábor, výcvik a rozmiestnenie afganských polovojenských síl na účely boja proti povstalcom z al-Káidy a Talibanu a od roku 2014 proti bojovníkom tzv. Islamského štátu.

Správa spomína aj prípad, keď príslušníci polovojenskej jednotky zabili osem ľudí, ktorí v provincii Paktíja navštívili svoje rodiny počas sviatku íd al-fitr, ktorým sa končieva moslimský pôstny mesiac ramadán. V ďalšom prípade polovojenské sily v júli zaútočili na kliniku v provincii Vardak a zabili dvoch opatrovateľov, strážcu a laboratórneho pracovníka, ktorí údajne ošetrovali militantov z Talibanu.

Nočné misie

Mnoho nočných zásahov, ktoré HRW skúmala, sa uskutočnilo v oblastiach kontrolovaných Talibanom a bolo založených na zlých spravodajských informáciách. Veľakrát bola zamenená totožnosť civilistov alebo boli akcie výsledkom politického súperenia v dedinách. Nočné misie často sprevádzali letecké útoky, pri ktorých boli civilisti zabíjaní bez rozdielu.

HRW v správe vyzvala vlády USA a Afganistanu, aby ukončili činnosť týchto polovojenských jednotiek, ktoré formálne spadajú pod afganskú tajnú službu NDS, ale v skutočnosti sa neriadia ani jej príkazmi, ani príkazmi z USA.

V prvých deviatich mesiacoch tohto roka zdokumentovala Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) úmrtie viac ako 2500 civilistov a zranenia ďalších vyše 5600. Podľa správy HRW sú provládne sily zodpovedné za smrť 1149 a zranenia takmer 1200 civilistov.

Zdroj: svet.sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti