Zvrat v Taliansku: Novú vládu bude nakoniec opäť zostavovať Conte, ktorý je kandidátom antisystémových strán

01.06.2018 | 11:30
  0
Jeho predchádzajúci pokus zostaviť vládu stroskotal obsadením postu ministra hospodárstva euroskeptikom Paolom Savonom.

Univerzitný profesor práva Giuseppe Conte prijal vo štvrtok večer opätovné poverenie na zostavenie novej talianskej vlády, na ktorej sa dohodli protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a euroskeptická strana Lega Nord (LN). Premiérsku prísahu má zložiť spoločne s novými ministrami v piatok popoludní, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na talianske médiá.

Podľa správy agentúry AP Conte pred novinármi prečítal zoznam budúcich ministrov, čo naznačuje, že prezident Sergio Mattarella už akceptoval všetky mená, ktoré navrhli uvedené strany „na druhý pokus“. „Budeme pracovať s odhodlaním na zlepšení kvality života všetkých Talianov,“ povedal dezignovaný premiér.

Conteho, ktorý zatiaľ nemá skúsenosti s politikou, navrhli uvedené strany prezidentovi ešte minulý pondelok ako kompromisného kandidáta na premiéra. Poverenie na zostavenie vlády však po niekoľkých dňoch vrátil.

K jeho opätovnému povereniu zostavením vlády došlo po tom, ako lídri M5S a LN, Luigi Di Maio a Matteo Salvini, oznámili vo štvrtok dosiahnutie dohody o podobe spoločnej „politickej vlády“, čo má odvrátiť vymenovanie prechodnej vlády technokratov a vypísanie predčasných volieb.

Podľa informácií DPA sa má stať Salvini ministrom vnútra, Di Maio zase prevezme post ministra práce.

Predošlý pokus o zostavenie vlády M5S a LN, ktorú mal viesť Conte, stroskotal na nesúhlase Mattarellu s obsadením postu ministra hospodárstva euroskeptikom Paolom Savonom. Objavili sa tiež pochybnosti o Conteho kvalifikácii a taktiež špekulácie, že si prikrášlil životopis a zveličil svoj akademický kredit.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti