Zvrat v rusko-amerických vzťahoch? Po Trumpovom telefonáte Putinovi sa o situácii v Sýrii zhovárali najvyšší predstavitelia oboch armád

23.03.2018 | 11:04
  0
Rozhovor by mohol byť príznakom zmierňovania napätia medzi oboma krajinami ohľadne riešenia sýrskeho konfliktu.

Vysokopostavení predstavitelia ruskej a americkej armády diskutovali o situácii v Sýrii. Detaily rozhovoru zatiaľ nie sú známe, ale môžu byť znamením, že armády oboch krajín si uprostred napätej politickej atmosféry zachovávajú chladnú hlavu.

Náčelník ruského generálneho štábu, ktorý je zároveň prvým námestníkom ministra obrany Valerij Gerasimov, telefonoval v stredu 21. marca s predsedom zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl generálom Josephom Dunfordom.

Ich rozhovor by mohol byť príznakom zmierňovania napätia medzi oboma krajinami ohľadne riešenia sýrskeho konfliktu.

Po tom, ako hlavná teroristická hrozba v podobe islamského štátu z veľkej časti pominula, USA a ich spojenci sa opätovne začali nepriateľským spôsobom správať k režimu v Damasku.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová 12. marca otvorene povedala, že ak Bezpečnostná rada OSN nepodnikne voči Sýrii žiadne kroky, urobia tak samotné Spojené štáty. Ako príklad možnej reakcie Washingtonu uviedla minuloročný útok americkej armády na syrskú leteckú základňu, ktorý nasledoval po údajnom chemickom útoku v meste Chán Šajchún.

Tieto vyhlásenia boli prezentované v čase, keď boli zverejnené správy o pláne militantov zinscenovať chemický útok v Sýrii, z ktorého mala byť následne obvinená vláda v Damasku. Ruská armáda opakovane varovala, že provokácie by sa mohli vyskytnúť najmä vo východnej Ghúte, kde vládne sily bojujú s extrémistami, ktorí neustále ostreľujú civilistov na predmestí Damasku.

Napätie dosiahlo svoj vrchol 13. marca, keď Gerasimov vyhlásill, že Moskva je pripravená na odvetu, ak budú životy ruských vojakov nachádzajúcich sa v Sýrii v dôsledku amerického útoku ohrozené.

Uvedené vyhlásenie bolo doteraz najtvrdším, aké Rusko v súvislosti so situáciou v Sýrii učinilo. Moskva vtedy po prvýkrát otvorene pripustila možnosť priameho konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Vrcholní predstavitelia oboch armád ešte v ten istý deň spoločne telefonovali, čo prispelo k vyhnutiu sa možnému ozbrojenému konfliktu. Generál Gerasimov a Dunford sa vtedy dohodli na udržiavaní pravidelného kontaktu. Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že v podobnom duchu sa niesol aj stredajší telefonický rozhovor, ktorý sa uskutočnil z inciatívy Severoatlantickej aliancie.

Valerij Gerasimov sa v blízkom čase plánuje stretnúť s vrchným veliteľom spojeneckých síl NATO v Európe - generálom Curtisom M. Scaparrottim, čo by mohol byť ďalší znak rozmrazovania vzťahov medzi Ruskom a NATO.

Ďalším pozitívnym príkladom je telefonát amerického prezidenta Donalda Trumpa svoju ruskému náprotivkovi. Šéf Bieleho domu v utorok zagratuloval Vladimírovi Putinovi k jeho znovuzvoleniu za ruského prezidenta. Trump napriek ostrej kritike zo strany západných médii povedal, že „vychádzať s Ruskom je dobrá vec.“ Bližšie v článku InfoVojny: Trump vyhlásil, že vychádzať s Ruskom je dobrá vec

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti