Zverejnenie dokumentov o úlohe CIA v iránskom prevrate

20.06.2017 | 17:15
  0
Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov zverejnilo dokumenty, v ktorých sa podrobne píše o úlohe, ktorú Washington zohral v roku 1953 v prevrate proti iránskej vláde Mohammada Mosaddeka.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov zverejnilo dokumenty, v ktorých sa podrobne píše o úlohe, ktorú Washington zohral v roku 1953 v prevrate proti iránskej vláde Mohammada Mosaddeka.

V zverejnenom tisícstránkovom dokumente pod názvom “Zahraničné vzťahy Spojených štátov, Irán, 1951-1954”, sa píše o uskutočňovaní tajných operácií v Iráne Trumanovou a Eisenhowerovou vládou. Dokumenty sa týkajú obdobia, keď sa v roku 1953 uskutočnil v krajine štátny prevrat, ktorý viedol k zvrhnutiu demokraticky zvoleného premiéra Mohammada Mosaddeka a posilnil monarchický režim šáha Mohammada Reza Pahlavího.

Materiál obsahuje záznamy, ktoré popisujú plánovanie a realizáciu tajného projektu pod názvom TPAJAX, čo bol názov operácie americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) na uskutočnenie prevratu. V dokumentoch je zmienka o viacerých operáciach CIA vrátane reorganizácie iránskych spravodajských a bezpečnostných služieb a píše sa v nich aj o zriadení tajného vysielača na území Iránu.

Podľa spravodajského portálu RT materiály dopĺňajú kontroverzné informácie publikované v roku 1989, v ktorých sa o úlohe amerických spravodajských agentúr v rámci prevratu nepísalo.

Vlády Spojených štátov a Spojeného kráľovstva odmietali desaťročia priznať svoju úlohu, ktorú v prevrate z roku 1953 zohrali.  A to aj napriek informáciám, ktoré sa objavili v médiách už v roku 1954, alebo v súvislosti s publikovaním pamätí bývalých operatívcov zo CIA a britskej MI6 o tom, čo toho času v Iráne robili. Najznámejšou publikáciou na túto tému je kniha pod názvom Protipuč (Countercoup) od Kermita Roosevelta.

Americká ústredná spravodajská služba CIA až do roku 2013 svoju úlohu pri prevrate v krajine nepriznávala.

Podľa šéfa projektu národno-bezpečnostného archívu ohľadne americko-iránskych vzťahov Malcolma Byrneho, zverejnené informácie sú dôležité z hľadiska pochopenia zlých  vzťahov medzi Washingtonom a Teheránom.

Národné noviny v tejto súvislosti pripomínajú, že Američanmi dosadená Páhlavího vláda, ktorá trvala 26 rokov, viedla v Iráne k islamskej revolúcii, ktorá sa v krajine uskutočnila v roku 1979.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti