Zemanove slová o novičoku podkopávajú dôveryhodnosť Británie v kauze Skripaľovcov

04.05.2018 | 11:25
  0
Do kauzy navyše vstupujú médiá, ktoré bez preverovania informácií zvyšujú vo svete napätie.

Spravodajské služby Spojeného kráľovstva zrejme stratili všetku zostávajúcu dôveryhodnosť po tom, ako český prezident uviedol, že jeho krajina predtým vyrábala a testovala nerovo-paralytickú látku, o ktorej Británia tvrdí, že bola použitá proti Skripaľovcom.

Politický analytik Charles Ortel v tejto súvislosti pre spravodajskú televíziu RT vyslovil domnienku, že britské špionážne služby sú pripravené v kauze otravy Skripaľa vyrábať vlastné dôkazy.

„Ničia tým svoju dôveryhodnosť. Bude trvať veľmi dlho získať si znovu dôveryhodnosť po tom, ako ju týmto spôsobom tak vážne poškodíte,“ vyhlásil Ortel.

Český prezident vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina predtým vyrábala a testovala chemickú látku novičok, ktorá podľa vyjadrenia Londýna bola výlučne ruského pôvodu a Moskva ju s „veľkou pravdepodobnosťou“ použila 4. marca na otrávenie bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v britskom meste Salisbury.

Ortel tiež upozornil, že médiá hlavného prúdu vstupujú do tejto kauzy a informujú o nej spôsobom, že si viaceré skutočnosti nepreverujú a v konečnom dôsledku prispievajú k eskalácii napätia po celom svete.

Tvrdenia o ruskej stope nepotvrdili ani vedci v laboratóriu v britskom Porton Down.

Analytik ohľadne nepodložených obvinení voči Rusku vyhlásil, že tieto vyjadrenia môžu v konečnom dôsledku zničiť politickú kariéru britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá sa o zodpovednosti Moskvy vyslovila spoločne s ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom.

Profesor James Tour na americkej Rice University v Texase pri tejto príležitosti pre RT povedal, že vo svete existuje najmenej tucet štátov, ktoré sú schopné vyrobiť a syntetizovať novičok.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti