Zeman v Rade Európy poukázal na nezmyselnosť protiruských sankcií

10.10.2017 | 19:13
  0
Na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy podrobil český prezident Miloš Zeman kritike efektívnosť protiruských sankcií.

Podľa jeho názoru tieto opatrenia nemajú žiadny dopad, naopak spôsobujú prehru pre všetkých zúčastnených.

Český prezident Miloš Zeman skritizoval na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy sankcie namierené proti Ruskej federácii. Podľa jeho názoru sú neefektívne a v konečnom dôsledku len prispeli k popularite ruského prezidenta Vladimíra Putina.

“Sankcie pro Rusko neznamenajú takmer nič negatívneho. Je to stratégia, v dôsledku ktorej prehrávajú všetci,” upozornil vo svojom prejave 10. októbra Zeman. Zároveň odporučil, aby sa namiesto reštriktívnych opatrení s Ruskom viac komunikovalo.

Ako zdôraznil, ruskú kultúru nie je možné oddeliť od kultúry európskej, a preto by sa Parlamentné zhromaždenie Rady Európy nemalo snažiť deliť politickú štruktúru Európy, ktorá podľa neho siaha od Atlantiku po Ural.

Miloš Zeman sa vyjadril aj k rusko-ukrajinským vzťahom v súvislosti s Krymom. Pripojenie polostrova k Ruskej federácii označil diplomatickým jazykom za “fait accompli”, čiže hotovú záležitosť. V tejto súvislosti pripomenul slová bývalého nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, ktorý vyhlásil, že snaha prinavrátiť Krym Ukrajine by mohla viesť k vojne. Český politik sa skôr prihovoril za myšlienku určitej finančnej kompenzácie za Krym.

Ohľadne utečeneckej otázky zopakoval stanovisko Vyšehradskej skupiny, ktorá je proti nelegálnej migrácii. Kľúčovou stratégiou je podľa jeho názoru pomoc migrantom v ich domovských štátoch.

“Je nevyhnutné z národných rozpočtov financovať potrebné zdravotnícke služby alebo výstavbu škôl, avšak v domovských krajinách migrantov,” uviedol Zeman.

K protimigračným demonštráciam na území Českej republiky prezident poznamenal, že v jeho štáte sú demonštrácie za aj proti utečencom.

“Je to paradox, pretože v Česku nie sú žiadni, vôbec žiadni migranti. Z českého pohľadu sú migranti niečo ako yeti alebo ako pani Colombová. Každý o nich hovorí, ale nikto ich nevidel,” zavtipkoval prezident.

Na záver prejavu adresoval český prezident zúčastnením poslancom nasledovné vety: “Prajem vám veľa priateľov a len obmedzený počet nepriateľov. Tiež vám želám, aby vaši nepriatelia boli hlúpi.”

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti