Zeman sa stretol s Putinom, ktorý si cení politickú múdrosť českej hlavy štátu

21.11.2017 | 17:29
  0
Český prezident Miloš Zeman sa v čiernomorskom letovisku Soči stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Rokovania, ktorými sa začína oficiálny program päťdňovej Zemanovej štátnej návštevy v Rusku, sa konali v Putinovej rezidencii Bočarov Ručej, ktorá je v poslednom čase častým miestom vrcholných schôdzok ruského prezidenta. Zeman v septembri označil umiestnenie schôdzky do Soči za „svojím spôsobom vyznamenanie“.

Putin pri privítaní českého hosťa ocenil Zemanov podiel na tom, že napriek existujúcim problémom sa spolupráca oboch krajín prehlbuje, najmä v ekonomike.

Povedal, že chce so Zemanom diskutovať aj o kultúrnej výmene a o rastúcom záujme o výučbu ruštiny v Česku. Putin je spokojný tiež s výmenou divadelných súborov.

Zeman vyslovil poľutovanie nad tým, že „z technických, nie ideologických“ dôvodov nebolo možné priviezť lebku sv. Ludmily, ktorú uctieva aj ruské pravoslávie.

V nedávnom rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru TASS Zeman upozornil na problémy komplikujúce česko-ruskú hospodársku spoluprácu. Ide podľa neho napríklad o povinnú lokalizáciu výroby českých firiem v Rusku. Zvýšiť by sa podľa prezidenta mohli tiež investície českých firiem na ruskom trhu.

Peskov: Putin si váži Zemanovu autoritu

Ruský prezident Vladimir Putin si veľmi cení politickú múdrosť a autoritu Miloša Zemana aj záujem, ktorý má český prezident o rozvoj česko-ruských vzťahov. Novinárom to v Soči povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov ešte pred začatím stretnutia Putina sa Zemanom. „Taký záujem je dnes na európskom kontinente úprimne povedané pôsobivý,“ konštatoval hovorca.

Peskov poukázal na veľkú skupinu podnikateľov, ktorá Zemana na ceste do Ruska sprevádza. Na rokovania s ruskými partnermi, ktoré sa uskutočnia v Moskve a Jekaterinburgu, do Ruska prišlo vyše 120 zástupcov českých firiem. „Keby nemali záujem o rozvoj spolupráce, tak by určite neprišli,“ poznamenal Peskov.

Putin a Zeman aj o obchode

Ruský prezident Vladimír Putin ocenil pozitívny vývoj najmä vzájomných hospodárskych a obchodných vzťahov, ktoré tento rok prekonali obdobie niekoľkoročného poklesu. Aj Zeman s uspokojením konštatoval, že napriek protiruským sankciám, s ktorými dlhodobo nesúhlasí, sa spolupráca úspešne rozvíja.

Predmetom rokovania bola kooperácia v energetike vrátane jadrovej a priemyslu, najmä automobilovom, povedal Putin. Rozhovor sa týkal aj humanitárna spolupráca, dodal a zvlášť zdôraznil vďačnosť ruskej strany za udržiavanie hrobov sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Československa na konci druhej svetovej vojny.

Zeman: Dejiny prekrúcajú úbožiaci

Putin Zemana zoznámil s ruským pohľadom na riešenie ukrajinskej krízy. Obaja štátnici sa podľa ruského prezidenta zhodli na nevyhnutnosti normalizácie stykov medzi Európskou úniou a Ruskom.

Zeman počas rozhovorov informoval Putina, že počas terajšej veľkej misie českých podnikateľov budú podpísané zmluvy za zhruba 20 miliárd korún. Znovu zdôraznil svoj odpor voči praxi medzinárodných sankcií, a to vrátane odvetných sankcií Ruska voči EÚ. „Prichádzate o naše skvelé syry a jogurty, neviem, či sa sankcie týkajú aj piva,“ upozornil český prezident. „Pivo bude,“ poznamenal Putin.

Zeman vyjadril nádej, že budú pre českých bádateľov otvorené ruské archívy, ktoré by mohli osvetliť niektoré aspekty spoločných dejín. Uviedol, že počas návštevy odovzdá štátne vyznamenanie niekoľkým ruským vojnovým veteránom. V tejto súvislosti varoval pred prekrúcaním dejín, ku ktorému sa podľa neho niektorí ľudia uchyľujú. „Sú to len úbožiaci,“ povedal český prezident.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti