Zeman pre ruskú televíziu: EÚ nemá silného vodcu ako Rusko, Čína alebo USA

09.12.2018 | 19:34
  0
Prezident Českej republiky podľa svojich slov neverí v možnosť vojenského konfliktu medzi NATO a Ruskom, aj keď majú napäté vzťahy.

Český prezident Miloš Zeman v 40-minútovom rozhovore poskytnutom tento týždeň ruskej celoštátnej televízii NTV znovu označil protiruské sankcie za zbytočné. V interview, ktoré bolo zverejnené v nedeľu, ďalej vyhlásil, že Európska únia nemá v súčasnosti silného vodcu, akí sú v Rusku, Číne alebo v USA. Informovali o tom webová stránka Českej televízie a spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa Zemana sú sankcie vždy zbytočné a ničomu nepomáhajú - naopak, poškodzujú obe strany, nielen jednu, a to z ekonomického aj politického hľadiska. Prezident tiež v interview naznačil, že o zrušenie sankcií v EÚ by sa mohlo zaslúžiť napríklad Taliansko alebo Vyšehradská štvorka. Sankcie boli na Rusko uvalené za jeho konanie voči Ukrajine, vrátane anektovania Krymského polostrova.

Zeman v rozhovore pre NTV povedal, že v Európskej únii nie je žiaden silný vodca. Rusko, Čína aj Amerika ho podľa Zemana majú. "Nájdite mi, prosím, silného vodcu na úrovni Európskej únie. Pozerám sa naľavo, pozerám sa napravo, pozerám sa dopredu, dozadu - silného vodcu jednoducho nevidím," zdôraznil.

Poukázal na to, že odchádza nemecká kancelárka Angela Merkelová a postavenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona už nie je pre súčasné protivládne demonštrácie v krajine také pevné, ako sa zdalo pred pol rokom.

Zeman podľa svojich slov neverí v možnosť vojenského konfliktu medzi NATO a Ruskom, aj keď majú napäté vzťahy. Rusko vojensky nezaútočí na pobaltské štáty, bola by to politická a dokonca aj vojenská samovražda, vyhlásil český prezident. Doplnil, že ciele sa v súčasnosti dosahujú prostredníctvom ekonomiky, a nie pomocou zbraní.

Celý rozhovor českého prezidenta Miloša Zemana pre NTV:

Zdroj: hnonline.sk / ntv.ru


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti