Západné médiá začínajú spochybňovať verziu o spáchaní chemického útoku sýrskou vládou

18.04.2018 | 13:07
  0
Novinári navštívili sýrske mesto Dúmá, kde sa rozprávali s očitými svedkami.

Po rozhovoroch s očitými svedkami o posledných udalostiach v Sýrii, začali tvrdenia Západu ohľadne údajného chemického útoku v meste Dúmá spochybňovať už aj médiá hlavného prúdu. Tamojší zdravotníci totiž francúzskym, nemeckým a britským médiám uviedli, že údajný incident sa vôbec neuskutočnil.

Francúzska tlačová agentúra AFP a britský denník Independent zverejnili články, ktoré spochybňujú, že 7. apríla bol v meste Dúmá použitý chlór alebo akákoľvek iná chemikália proti sýrskym obyvateľom.

Agentúra AFP zverejnila rozhovor so študentom medicíny, ktorý bol svedkom udalostí, ktoré nastali po údajnom chemickom útoku.

„Niektorí (z údajných obetí) trpia astmou a zápalom pľúc. Bola im poskytnutá bežná zdravotnícka pomoc a niekoľko z nich bolo poslaných domov. Neboli preukázané žiadne príznaky chemického útoku. Avšak počas zmätku sem vstúpili nejakí cudzinci a začali polievať ľudí vodou a niektorí z nich to dokonca filmovali,“ zdôveril sa Marwan Jaber pre AFP.

Jeho svedectvo nadväzuje na slová miestneho lekára, ktorý sa o tejto záležitosti zhováral so známym britským novinárom Robertom Fiskom. Doktor Assim Rahaibani priznal, že osobne nevidel, čo sa odohralo v nemocnici. Povedal však, že lekári s ktorými spolupracuje o tom vedia.

Podľa Rahaibaniho intenzívne ostreľovanie vytvorilo mračná prachu, ktorý sa dostal do pivníc a suterénu budov, kde ľudia bývali. „Začali sem prichádzať ľudia trpiaci hypoxiou - stratou kyslíka. Zrazu niekto pri dverách - Biela prilba, začal kričať - Plyn! A potom začala panika. Ľudia sa začali vzájomne oblievať vodou. Áno, video bolo natočené tu a je pravé. Ľudia v ňom však trpia hypoxiou - nie otravou plynom.“

Robert Fisk vo svojom článku upozornil, že miestni obyvatelia, s ktorými sa rozprával, neveria správam o chemickom útoku. Naopak tvrdia, že rozprávky o zverstvách spáchaných prezidentom Bašárom Asadom šíria ozbrojené skupiny islamistov, ktoré zajali a zotročili tisícky ľudí vo Východnej Ghúte ešte pred tým, ako bolo mesto sýrskou armádou tento mesiac oslobodené.

Nemecká televízna stanica n-tv, ktorú vlastní RTL Group, spochybnila, či sa útok vôbec uskutočnil, pretože väčšina miestnych obyvateľov novinárom uviedla, že necítili žiadnu chemikáliu. Jedna osoba povedala, že si spomína na „zvláštny zápach“, ktorý po vypití pohára vody zmizol. Ďalší muž, ktorý nechcel ukázať svoju tvár, trval na tom, že zacítil chlór.

Miestny lekár vyhlásil, že zdravotníci „liečili tamojších ľudí s dýchacími problémami a nie kvôli otrave chlórom alebo iným plynom, pretože podobné symptómy majú iné príznaky.“

Uvedené svedectvá potvrdzujú tvrdenia dvoch mužov, ktorí sa objavili na záberoch plynového útoku, ktoré šírili západné médiá a vlády. Tí neskôr v rozhovore s predstaviteľmi ruskej amády uviedli, že nevedomky spolupracovali na fingovaní dôsledkov útoku. „Pracovali sme a nevenovali sme pozornosť tomu, kto nás natáčal. Filmovali nás a potom prišiel jeden človek, ktorý začal kričať, že ide o chemický útok ... Ľudia sa vystrašili a začali sa striekať vodou a používali inhalátory. Lekári nám povedali, že nedošlo k žiadnej chemickej otrave.“

Lekári a zdravotnícki pracovníci ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii potvrdili, že v čase údajného plynového útoku neboli v meste Dúmá hlásené žiadne prípady otravy chemickou látkou.

Francúzske a britské médiá sa zdajú byť v rozpore s oficiálnymi vyhláseniami Paríža a Londýna o vykonaní chemického útoku, z ktorého následne obvinili Asada.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti