Západná verzia o chemickom útoku v Sýrii, môže byť úplne mylná. Vyhlásil bývalý britský veľvyslanec v Sýrii

19.04.2018 | 15:39
  0
Peter Ford poukázal na svedectvá, ktoré západným novinárom poskytli miestni obyvatelia.

Existujú dve rôzne verzie udalostí o údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá. V rozhovore pre RT to vyhlásil bývalý britský veľvyslanec v Sýrii Peter Ford.

Ford je jedným z mnohých, ktorí spochybňujú súčasnú pozíciu západných spojencov v reakcii na údajný chemický útok. Podľa jeho názoru, udalosti vo Východnej Ghúte sa javia v skutočnosti inak ako je väčšinou prezentované.

„Pokiaľ viem, existujú dve rozdielne verzie udalostí. Američania, Briti a Francúzi tvrdia, že bola použitá chemická zbraň. Rusi a Sýrčania trvajú na tom, že toho času boli v oblasti použité konvenčné zbrane,“ uviedol diplomat.

„Američania nedokázali poskytnúť žiadne dôkazy nad rámec toho, čo nazývajú novinovými správami a informáciami zo sociálnych sietí. Pritom západní novinári, ktorí boli v meste Dúmá - a zverejnili svedectvá konkrétnych zdravotníkov, aby mohli byť preverené - došli k záveru, že sýrska verzia je pravdivá,“ pokračoval bývalý ambasádor.

„Som si istý, že OPCW (Organizácie pre zákaz chemických zbraní) vykoná veľmi dôkladné vyšetrovanie a musí byť ostražitá voči ďalším podvodom. Je možné, že (militantná skupina) armáda islamu zámerne zanechala kontaminované živočíchy alebo inak narafičené dôkazy. Vôbec to nevylučujem a inšpektori budú musieť byť v tomto veľmi pozorní,“ dodal na záver.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti