Západ vyvoláva v Moldavsku konflikt medzi prezidentom a vládou

12.09.2017 | 09:48
  0
Západ stojí za konfliktom medzi moldavským prezidentom a vládou.

V súvislosti s účasťou moldavských vojakov na cvičeniach Severoatlantickej aliancie na Ukrajine to vyhlásil najvyšší predstaviteľ Moldavska, ktorý je zároveň hlavným veliteľom ozbrojených síl. Tvrdé slová Igora Dodona prišli po tom, ako sa napriek jeho nariadeniu moldavskí vojaci zapojili do výcviku NATO.

“Je to ďalší dôkaz toho, že súčasná vláda pod vedením demokratov je ochotná implementovať akékoľvek pokyny svojich zahraničných politických partnerov, ktorí sa snažia začleniť moldavskú armádu do sféry vplyvu NATO aj na neoficiálnej úrovni a využiť ju tak pri možných geopolitických konfrontáciách,” uviedol moldavský prezident s tým, že tento a predchádzajúce konflikty medzi vládou a prezidentom “dokazujú, že pre Západ je strategicky dôležité, aby sa moldavská armáda podieľala na vojenských cvičeniach NATO”.

Vláda v Kišiňove sa podľa jeho slov uchýlila k triku a pod zásterkou požiadavky zo strany Aliancie vyslala na Ukrajinu vojakov, čím obišla príkaz vrchného veliteľa ozbrojených síl.

Severoatlantická aliancia uskutočňuje od 7. do 23. septembra v ľvovskom regióne na západe Ukrajiny vojenské cvičenia pod názvom “Rapid Trident”. Moldavské ministerstvo obrany uviedlo, že manévrov sa zúčastní 57 príslušníkov armády.

Prezident požiadal ministra obrany, aby z dôvodu neuposlúchnutia jeho nariadenia odstúpil z funkcie. Nariadil tiež vyšetrenie prípadu a potrestanie všetkých vojakov, ktorí nesplnili rozkaz.

Igor Dodon podpísal 8. septembra dekrét, ktorým zakazuje moldavským vojakom zúčastniť sa na akýchkoľvek cvičeniach, stážach a odborných kurzoch v zahraničí – bez jeho písomného súhlasu. “Armáda ústavne neutrálneho Moldavska sa nemôže zúčastniť cvičení v rámci žiadneho vojenského bloku,” zdôraznil v dokumente prezident.

Národné Noviny o jeho zámere informovali v článku TU.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti