Záhadné samovraždy, vraždy a otravy vo Veľkej Británii

26.03.2018 | 16:34
  0
Vyšetrovanie smrti bývalých ruských spolupracovníkov tajných služieb podlieha v Spojenom kráľovstve prísne utajovanému režimu.

Údajna samovražda ruského oligarcha Borisa Berezovského, ktorá sa odohrala pred piatimi rokmi vyvoláva doteraz nezodpovedané otázky. Napriek tomu, neexistujú žiadne náznaky toho, že by sa britské orgány chystali opätovne tento utajovaný prípad znovu vyšetrovať.

Berezovského našli 23. marca 2013 uškrteného v kúpeľni jeho rodinného domu v anglickom mestečku Ascot. V zamknutej kúpeľni ležal na zemi so šálom omotaným okolo krku.

Aj keď sa všeobecne domnieva, že magnát spáchal samovraždu, britský koroner vo svojej správe z marca 2014 uviedol, že si tým nie je istý.

Berezovského údajná samovražda bola ďalšou v rade nevysvetliteľných úmrtí na území Veľkej Británie. Britské úrady však nemajú záujem o opätovné vyšetrovanie prípadu, ktorého výsledky sú klasifikované ako prísne tajné.

„Všetko udržiavate v tajnosti a my tak nemáme prístup k týmto materiálom,“ posťažoval sa 22. marca na tlačovej konferencii v Londýne ruský veľvyslanec vo Veľkej Británii Alexander Jakovenko. „Moja otázka je, prečo je tomu tak? Zdá sa, že niekto sa snaží niečo skryť nielen pred nami, ale aj pred britskou verejnosťou,“ pokračoval diplomat.

Ruský ambasádor upozornil, že rovnako ako v kauze otrávenia Alexandra Litvinenka, tak aj v prípade nedávnej smrti bývalého zástupcu riaditeľa Aeroflotu Nikolaja Gluškova, alebo usmrtenia Berezovského, išlo o ľudí, ktorí spolupracovali s tajnými službami. A vo všetkých prípadoch ide o utajované skutočnosti.

Valter Litvinenko - otec pred 12 rokmi smrteľne otráveného bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka minulý týždeň vyhlásil, že jeho syn bol otrávený biochemikom a zároveň agentom CIA Alexandrom Goldfarbom, ktorý bol súčasťou vnútorného kruhu ruského magnáta Borisa Berezovského. Bližšie v článku InfoVojny: Otec smrteľne otráveného ruského agenta Litvinenka tvrdí, že ho zabil agent CIA

Berezovskij mal po prehratom súdnom spore s ďalším ruským oligarchom a miliardárom Romanom Abramovičom, trpieť depresiami.

Berezovského osobný strážca Avi Navama, ktorý bol bývalým členom izraelských špeciálnych jednotiek uviedol, že jeho zlomený šéf sa vtedy označil za „najchudobnejšieho muža na svete“.

Pitva údajne nepreukázala násilnú smrť, avšak nemecký forenzný vyšetrovateľ - Bern Brinkmann, ktorého si najala Berezovského rodina, dospel k záveru, že miliardár bol uškrtený.

Britský koroner Peter Bedford zase 28. marca 2014 priznal, že dôvod Berezovského smrti nie je celkom jasný.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v roku 2013 vyhlásil, že dva mesiace pred svojou smrťou poslal oligarcha list prezidentovi Putinovi, v ktorom ho žiadal o odpustenie a možnosť vrátiť sa späť do Ruska. V prípade najnovšej otravy Sergeja Skripaľa sa v podobnom duchu vyjadril jeho bývalý spolužiak. Vladimir Timoškov v rozhovore pre BBC povedal, že tento bývalý rusko-britský dvojitý agent písal Vladimírovi Putinovi list, v ktorom ho žiadal o odpustenie a povolenie vrátiť sa do Ruska. Peskov však túto informáciu poprel.

Západné média využili Berezovského smrť na to, aby z nej obvinili Kremeľ. Jeho právnik Anatolij Borovikov v rozhovore pre Sputnik spochybnil, že by malo Rusko prsty v jeho smrti. Poprel tiež, že by jeho klient trpel samovražednými sklonmi.

Berezovský žil v exile vo Veľkej Británii od roku 2000 kvôli obvineniam z podvodu a zneužitia svojich právomocí. Po svojej smrti údajne zanechal dlhy vo výške 300 miliónov libier.

Zdroje:

sputniknews.com
bbc.com
sputniknews.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti