Zabudni na ilúzie – teror zmenil našu spoločnosť

23.08.2017 | 16:07
  0
Dánska tlač reaguje na posledné teroristické útoky.

”Nedáme teroristom vyhrať”, ”Žijeme aj naďalej tak, ako predtým”,  ” Naša slobodná spoločnosť nesmie byt zničená teroristami”.

To sú vety, ktoré poznáme. To sú výzvy , ktoré sme počuli posledných 15-20r po každom dominantnom islamistickom teroristickom útoku. 

Pri poslednom teroristickom útoku v Barcelone na hlavnej triede – La Rambla dodávka vrazila do skupiny ľudí –  14 mŕtvych  a ďalší zranení. V noci na piatok – ďalší  útok v meste neďaleko Barcelony. Rýchly zásah španielskej polície  zabezpečil, že tento útok neskončil  krvavými následkami.

Po každom teroristickom útoku opakujeme známe výzvy: ”Náš život sa nesmie zmeniť”,  „Musíme žiť ďalej tak, ako včera”. Ale to sú len ilúzie.

Teror už dávno zmenil našu spoločnosť  viditeľnými zmenami, hlavne po prelome tisícročia. Vo veľkých európskych mestách sú  na peších zónach  postavené betónové bloky,  aby zabránili útoku. Z útoku v Nice sme sa poučili,  že každé vozidlo môže byť smrteľnou zbraňou , keď si terorista  sadne do auta. Kde to skonči? Budú centrá všetkých miest uzavreté?

Vidíme,  že stráženie  konkrétne identifikovaných potenciálnych cieľov je značne rozšírené – to platí napr. pre židovské inštitúcie.

Dánska mládež, pri podujatiach ako napr. Roskilde Festival ,sa stretáva s betónovými prekážkami a ozbrojenými policajtami. To všetko pre bezpečnosť mládeže, ale vyhlasovať , že život sa nám nezmenil, je fantázia sklamania.

Cestovanie  lietadlom  zahŕňa drastické bezpečnostné opatrenia,   ktoré nám neboli známe v 1990r. Počas meetingu s politikmi na Bornholme boli zavedené bezpečnostné opatrenia – aké sme vídavali na štátnych hraniciach. Bolo nutné zaviesť  dočasnú kontrolu na dánsko -nemeckých hraniciach, pretože ešte stále nefunguje kontrola vonkajších hraníc EÚ.

Život v európskych  krajinách a veľkomestách , ktoré boli najviac postihnuté terorom sa viditeľne zmenil viac ako u nás doma. Napr. masívne zvýšenie  ozbrojených policajtov, vo Francúzsku už takmer 2 roky existuje výnimočný stav, čo dáva väčšiu právomoc príslušným orgánom. Napr. môže sa zaviesť zákaz vychádzania v niektorých oblastiach, zriadiť bezpečnostné zóny, zrušiť verejné priestory na stretávanie, vykonať prehliadku bez súdneho príkazu.

Je načase,  aby sme sa vyviedli z bludov hlásajúcich, že my žijeme svojim životom ďalej,  ako keby teror neexistoval.

Je načase,  aby sme si prestali robiť ilúzie,  že teror nezmenil našu spoločnosť,  že teror neexistuje.  Uznajme si, že  teror skutočne existuje a že naša slobodná spoločnosť sa závratne zmenila. Sú predpoklady pre reálnu diskusiu,  nakoľko považujeme tieto zmeny za prijateľné ? Či opatrenia,  ktoré boli vzaté zo zrejmých dôvodov a ktoré sú evidentné  pre európskych občanov, sú tie  správne nástroje. V konečnom dôsledku nesmie terorizmus ničiť život slobodných ľudí v slobodnej spoločnosti.

Zdroj: www.b.dk

Preklad: MS

VIDEO: Pro-Iránska propaganda v dánskej televízii


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti