Za mučenie a týranie migrantov v Líbyi je spoluvinná Európska únia, tvrdí Amnesty International

12.12.2017 | 11:51
  0
Podľa AI pobrežná stráž, ktorej EÚ poskytla lode, finančnú podporu aj výcvik, spolupracuje s kriminálnymi skupinami a prevádzačmi ľudí, pričom poprední európski predstavitelia sú si tohto konania vedomí.

BRATISLAVA 12. decembra – Európske vlády sú spoluvinné za mučenie utečencov a migrantov v Líbyi.

Vo svojej najnovšej správe to tvrdí ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) s tým, že Európska únia (EÚ) aktívne podporuje „systém zneužívania a vykorisťovania“ na líbyjskom pobreží.

POBREŽNÁ STRÁŽ SPOLUPRACUJE S PREVÁDZAČMI

Podľa AI pobrežná stráž, ktorej EÚ poskytla lode, finančnú podporu aj výcvik, spolupracuje s kriminálnymi skupinami a prevádzačmi ľudí, pričom poprední európski predstavitelia sú si tohto konania vedomí.

Organizácia v správe uvádza, že snahy o zastavenie migrácie majú za následok „masové, svojvoľné a nekonečné zadržiavanie“ migrantov a utečencov, ktorí končia v zadržiavacích centrách v správe líbyjského Generálneho riaditeľstva pre boj s nelegálnou migráciou.

AI tvrdí, že v takýchto centrách je podľa nej v súčasnosti zhruba 20-tisíc ľudí a má svedectvo o „mučení, nútených prácach, vydieraní a zabíjaní“ zadržaných zo strany úradov, prevádzačov a milícií. „Desaťtisíce ľudí sú na neurčito držané v preplnených zadržiavacích centrách, kde sú vystavené systematickému týraniu,“ vyjadril sa riaditeľ Amnesty International pre Európu John Dalhuisen.

PODIEL SVOJEJ VINY

Podľa Dalhuisena si je EÚ takýchto činov vedomá a má na nich svoj podiel viny. „Európske vlády si nielenže boli plne vedomé tohto týrania, ale tým, že aktívne podporujú líbyjské úrady v zastavovaní migrantov pri prechádzaní morom a zadržiavaní ľudí v Líbyi, sú spoluvinné za toto týranie,“ povedal.

Líbya je hlavným priechodom migrantov z Afriky na ceste do Európy, kam sa dostávajú cez Stredozemné more. Ich destináciou je najmä Taliansko, ktoré po tom, ako EÚ začala s finančnou podporou pobrežnej stráže v Líbyi, zaznamenalo menší počet takýchto príchodov, píše spravodajský portál BBC.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti