Z hotela Ritz-Carlton do väzenia. Saudský princ odmietol zaplatiť výkupné 6 miliárd dolárov

15.01.2018 | 17:59
  0
Vo väzení skončili aj ďalší príslušníci kráľovskej rodiny.

Saudskoarabský princ a miliardár Valíd bin Talál bol údajne presunutý do väzenia s maximálnym stupňom stráženia po tom, ako odmietol zaplatiť kompenzáciu 6 miliárd dolárov v rámci vládnych protikorupčných opatrení.

Princ je jedným zo 60 zadržiavaných členov kráľovskej rodiny, ktorí boli zatknutí v hoteli Ritz Carlton. Podľa viacerých zdrojov však saudské orgány neskôr uvedené osoby presunuli do väznice Al-Ha'ir, ktorá sa nachádza južne od Rijádu a je väzením s najvyšším stupňom zabezpečenia v celom Saudskoarabskom kráľovstve.

Valíd bin Talál je synovcom saudského kráľa Salmana. So svojím majetkom 17 miliárd dolárov sa vo svetovom rebríčku bohatých ľudí umiestnil na 64. mieste. Kedysi bol nazývaný ako „arabský Warren Buffett“. Miliardár, ktorý okrem iného vlastní aj akcie spoločnosti Twitter, Lyft a Citigroup, bol zatnutý v novembri minulého roku.

Premiestnenie zadržaných osôb údajne nasledovalo po neúspešnom rokovaní o ich prepustení s vládou, keďže odmietli zaplatiť obrovské finančné prostriedky. Rijád plánuje v rámci korupčného vyrovnania získať z finančných zdrojov členov kráľovskej rodiny až 100 miliárd dolárov.

V minulom roku saudskoarabské orgány zadržali desiatky členov kráľovskej rodiny, vysokých vládnych činiteľov a podnikateľov v tzv. národnom boji proti korupcii. Niektorým zadržiavaným osobám bola výmenou za 70 percent ich bohatstva prisľúbená sloboda. Hromadné zatýkania sa v tejto arabskej krajine spustili po vytvorení nového výboru pre boj proti korupcii, ktorý vedie saudský korunný princ Mohammad bin Salmán.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti