Washington sa snaží vraziť klin medzi Rusko, Čínu a Európu

21.05.2018 | 13:44
  0
Analytik pre RT vyhlásil, že EÚ príde na to, že USA už nie sú dôveryhodným partnerom.

Skutočným cieľom nedávnych amerických sankcií je ekonomicky izolovať Rusko od Európy a Ázie. V rozhovore pre RT to uviedol analytik maklérskej spoločnosti TeleTradeBel.

„Najzrejmejším dôvodom sankcií je vraziť klin do vzťahu medzi Ruskom a Európskou úniou, a tiež medzi Ruskom a Čínu,“ domnieva sa Michail Gračev. Ruská federácia by podľa neho nemalo tentoraz reagovať uplatnením recipročných opatrení a namiesto toho by mala zastaviť bilaterálnu sankčnú špirálu.

„Symetrické odpovede ako je napríklad vypovedanie diplomatov a zatvorenie konzulátov sú vhodnejšou odpoveďou. Sankcie proti konkrétnym osobám sa však javia ako výstrel do vzduchu,“ dodal analytik. Zdôraznil tiež, že pre Rusko je v tejto situácii dôležitejšie zachovať si vlastnú dôstojnosť.

Gračev povedal, že Európska únia si s časom uvedomí, že Spojené štáty nie sú viac dôveryhodným obchodným partnerom. V tejto súvislosti pripomenul nedávne slová predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že „s takými priateľmi, kto by potreboval nepriateľov?“.

Investičný analytik spoločnosti Global FX Vladimir Rojankovski súhlasí s tým, že nadišiel správny čas pre posilnenie vzťahov Ruska s Európou. Obe zoskupenie sa totiž v súčasnosti snažia ochrániť svoje firmy pred americkými sankciami v dôsledku vzájomného obchodovania s Iránom.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti