Washington chce prostredníctvom protiruských sankcií pretlačiť svoj plyn do Európy

25.05.2018 | 12:30
  0
Tento názor vyslovil predstaviteľ najväčšej nemeckej energetickej spoločnosti.

Spojené štáty chcú pretlačiť na európsky trh svoj skvapalnený zemný plyn a preto sa snažia znemožniť výstavbu plynovod Nord Stream 2. Na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade (SPIEF 2018) to vyhlásil Thilo Wieland, ktorý je členom predstavenstva nemeckej energetickej spoločnosti Wintershall.

„USA otvorene využívajú sankčný mechanizmus na podporu svojich záujmov na európskom trhu s plynom,“ uviedol Wieland v rozhovore pre Sputnik.

Dodávkami skvapalneného zemného plynu (LNG) chcú podľa neho Američania vyhnať Rusov z európskeho trhu s energiou. V tejto súvislosti vyjadril pochybnosť nad schopnosťami USA dodať do Európy rovnaký objem plynu, aký plánuje distribuovať prostredníctvom Nord Stream 2 Ruská federácia.

„Spojené štáty by museli ročne vyslať 275 cisternových lodí s LNG ročne, aby dodali rovnaké množstvo plynu (55 miliárd kubických metrov plynu ročne), ako plynovod Nord Stream 2. V prvom rade by USA museli garantovať tieto dodávky. Za druhé by mal byť posúdený aj ich vplyv na životné prostredie, pretože doprava plynu prostredníctvom potrubia má vždy menej závažný vplyv na životné prostredie, pokiaľ ide o emisie oxidu uhličitého, ktorý produkujú tankery,“ vysvetlil Wieland.

Wintershall je jednou zo spoločností zúčastňujúcich sa na projekte Nord Stream 2. Ruská firma Gazprom v ňom bude mať 51-percentný podiel. Zyšné akcie si medzi sebou rozdelia nemecké spoločnosti Uniper a Wintershall, rakúsky OMV, francúzsky Engie a britsko-holandský Shell. Uvedené firmy napriek americkým sankciám a vôli eurokratov deklarovali svoj záujem projekt financovať aj naďalej.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti