Vývojár Novičoku tvrdí, že ruského tajného agenta Skripaľa mohli otráviť Briti

20.03.2018 | 17:24
  0
Podľa Leonida Rinka bola otrava ruského špióna uskutočnená neprofesionálnym spôsobom.

Veľká Británia nemá záujem poskytnúť Rusku vzorku látky, ktorá otrávila bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky (GRU) Sergeja Skripaľa, pretože ruskí experti dokážu rýchlo zistiť, či bola v Rusku vyrobená alebo nie. Uviedol to jeden zo spolutvorcov látky A-234, známej aj ako Novičok.

Leonid Rink upozornil, že uvedená vzorka zo Salisbury je pre forenzných expertov niečo ako „odtlačok prsta“ a jednoznačne dokáže určiť, či bola vyrobená v Rusku.

Podľa jeho názoru, prístup k technológii na báze Novičoku majú britskí experti na chemické zbrane, ktorí Skripaľa a jeho dcéru mohli sami otráviť.

„Technológia typu Novičok je bežne dostupná pre odborníkov ... Akákoľvek farmaceutická spoločnosť, akákoľvek chemická spoločnosť je schopná vyrábať ich vo svojich laboratóriách,“ vyvetlil Rink.

„Navyše otrávenie bývalého ruského špióna bolo uskutočnené neprofesionálnym spôsobom na to, aby ho vykonali údajní ruskí agenti,“ povedal Leonid Rink.

„Dokonca aj neprofesionálny ruský agent by na to nepoužil látku ruského pôvodu a s ruským názvom,“ pokračoval expert.

Vývojár tejto chemickej látky poznamenal, že Rusko nemalo motív usmrtiť Skripaľa, nakoľko tento dvojitý špión bol v roku 2010 súčasťou výmeny tajných agentov, ktorá sa uskutočnila medzi USA a Ruskom. Navyše už nedisponoval žiadnymi informáciami tajného charakteru, ktoré by mohol poskytnút či už Rusku alebo Británii.

Ďalším argumentom, že možná otrava zo strany Ruska nedáva zmysel je fakt, že incident sa odohral tesne pred ruskými prezidentskými voľbami.

Zdroj: sputniknews.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti