Výsledok talianskych volieb dokumentuje, že európsky projekt je nefunčný

05.03.2018 | 12:18
  0
Vo svojom stanovisku to uviedli britskí euroskeptici.

Z povolebných prognóz vyplýva, že voliči v Taliansku dali zbohom súčasnej ľavicovo-centristickej vláde. Podľa vyhlásenia euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) je to znovu dôkazom toho, že projekt Európskej únie nefunguje.

„Voľby v Taliansku len zdôraznili to, že projekt EÚ nefunguje. Všetci však vieme, aká bude reakcia EÚ, nie? Viac Európy,“ uviedla britská UKIP vo svojom stanovisku na Twitteri. Najnovšie povolebné odhady ukázali, že voľby zvíťazilo protisystémové hnutie Päť hviezd (M5S).

Bývalý predseda euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage bol jedným z prvých, kto svojim talianskym „kolegom“ zablahoželal k výsledkom hlasovania.

„Gratulujem svojim kolegom z hnutia Päť hviezd v Európskom parlamente,“ uviedol súčasný europoslanec za UKIP.

Talianski euroskeptici z hnutie Päť hviezd získali podľa odhadov viac ako 33 percent hlasov.

Vo voľbách do 630-člennej poslaneckej snemovne a 320-miestneho senátu hlasovali taliansky občania v nedeľu. Oficiálne výsledky sa očakávajú v pondelok večer.

Francúzska pravicová politička a kandidátka na prezidentský úrad Marine Le Penová uviedla, že výsledok volieb odráža antieurópske nálady v Taliansku.

„Európska únia bude mať strašný večer,“ napísala na Twitteri.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti