Vyšetrovanie Clintonovcov bude mať dopad aj na iné štruktúry v rámci americkej vlády

10.01.2018 | 19:52
  0
Uviedol to investigatívny novinár denníka Wall Street Journal.

Nové vyšetrovanie FBI voči Nadácii Billa a Hillary Clintonových vyslalo silný signál, že nikto v Spojených štátoch nestojí nad zákonom a spravodlivosti bude napriek mnohým snahám odporovať predvolebným sľubom Donalda Trumpa, nakoniec učinené za dosť. V rozhovore pre spravodajský portál Sputnik to uviedol analytik denníka Wall Street - Charles Ortel.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) spustil 4. januára vyšetrovanie v ktorom chce zistiť, či Nadácia získavala dary výmenou za politické protislužby.

Ortel ako investigatívny novinár už niekoľko rokov pátra, či Clintonových nadácia nezneužívala finančné dary na vlastné obohacovanie. Zároveň vysvetľuje, prečo sa tento problém dlhú dobu zamietal pod koberec.

Podľa jeho názoru sa americkí demokrati a republikáni bránili pokusom prezidenta Trumpa prevziať plnú kontrolu v krajine a následným zámerom realizovať svoje volebné sľuby, ktoré dal v prezidentskej kampani svojim občanom.

Ako uviedol novinár, podstatou celej záležitosti je, že „v rámci federálnej vlády existujú skupiny, ktoré môžu prísť o veľa po tom, ako nastane skutočné vyšetrovanie udalostí, ktoré sa stali počas obdobia, keď bola Hillary Clintonová ministerskou zahraničných vecí, ale aj po tom, ako v novembri 2016 prehrala súboj o kreslo amerického prezidenta“. Ortel spomenul aj rok 1989, keď obe strany amerického establišmentu prijali globalizačnú doktrínu tzv. nového svetového poriadku.

Portál The Daily Beast 4. januára poukázal na vyšetrovanie amerického ministerstva spravodlivosti vedené voči Clintonovej poradkyni Hume Abedinovej, ktorá v čase keď bola zástupkyňou šéfa jej kancelárie a prichádzala do styku s dôvernými informáciami, využívala nezabezpečený súkromný e-mail. Ďalším prípadom je tzv. uránový obchod, pri ktorom ruská firma Rosatom získala kontrolu nad ťažbou 20 percent amerického uránu. Hillary Clintonová umožnila túto dohodu výmenou za sponzorský dar nadácie Clinton Foundation vo výške viac ako 145 miliónov dolárov.

Tieto ale aj ďalšie prípady ukazujú podľa mimovládnej organizácie Judicial Watch, že Clintonovci využívali ministerstvo zahraničných vecí na vlastné obchody a obohacovanie sa.

„Mám podozrenie, že mnohí spojenci Clintonovcov (a možno aj spojenci Bushovcov), ktorí sú súčasťou vládnej mašinérie, boli schopní zabrániť alebo dokonca zastaviť vyšetrovanie,“ uviedol Charles Ortel.

Zdroj: sputniknews.com



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti