Vyhrážky sudcovi: Dajte ruky preč od prípadu pána prezidenta a pozemkov nad Tatrami

26.07.2018 | 11:35
  0
Problémov okolo prípadu týkajúceho sa pozemkov v obci Veľký Slavkov, ku ktorým v minulosti čudným spôsobom prišiel Andrej Kiska akoby nemali konca. Do kauzy najnovšie opäť vstúpila polícia.

Muži zákona sa začali zaoberať vyhrážkmi, ktorými anonym počastoval sudcu pojednávajúceho spor slovenského prezidenta s popradským zubárom Jánom Francom. Ten, ako je známe, kedysi pred troma rokmi úplnou náhodou zistil, že prišiel o lukratívnu parcelu pod štítmi Vysokých Tatier. Podľa údajov z katastra sa bez jeho vedomia vlastníkom predmetnej pôdy stal Andrej Kiska. Keďže Ján Franc sa s hlavou štátu na riešení spornej situácie dohodnúť nevedel, obrátil sa na popradský súd. Kauzu dostal na stôl sudca Miroslav Radačovský, nuž a ten zrejme ani netušil, akú lavínu rôznych udalostí prípad spustí.

Výhražný anonym

Už krátko po začatí pojednávania dostal anonymný list, pričom rozhodne nešlo o želanie úspechov. ,,Ak chcete v kľude dožiť svoj život, ak nechcete ohroziť život svojej rodiny, dajte ruky preč od prípadu pána prezidenta a pozemkov nad Tatrami,” mala Miroslava Radačovského vyzvať osoba, ktorá sa podpísala ako Peter K. Nič viac nič menej. List mal byť odoslaný z Prešova a na súd do Popradu prišiel začiatkom februára tohto roka.

Po vražde spozornel

Samotný sudca obsah listu komentovať odmietol, priznal však, že v provm momente ho považoval za nemiestny žart. ,,Nešiel som s ním nikde. Potom ale nastala situácia, kedy došlo k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a vtedy som si povedal, že to nenechám len tak. Ešte nikdy sa mi nikto nevyhrážal, ale viete… Mám vnuka a keby nejaký idot vytiahol nejakú zbraň… Začal som sa na vec pozerať ináč. List som preto založil do spisu. Pre istotu,” vysvetľuje sudca Radačovský s tým, že v spise si list všimla jedna strana sporu, ktorá upozornila na jeho obsah.

Ďalšie anonymy

Vzápätí sa prípadom začala zaoberať polícia. ,,Nestalo sa tak na môj podnet, Konať začali z úradnej povinosti. Už ma aj vypočuli, pýtali sa, či sa cítim ohrozený. Nechcem z toho robiť šou, tak som povedal, že ani nie, že strach nemám, ale že som opatrný a povedal som im nech konajú svoju povinnosť,”hovorí sudca Radačovský, ktorý v súvislosti so sporom Andrej Kisku a Jána Franca dostal ešte niekoľko anonymov. Tie sa však niesli v duchu, že by bolo fajn, keby rozhodol v neprospech jednej strany. ,,Asi vám nemusím vysvetľovať ktorej,”dodáva.

Vysoký trest

Policajný hovorca Daniel Džobaniík potvrdil, že vyšetrovateľ z popradskej kriminálky ,,začal v tejto veci trestné stíhanie vo veci zločinu vydierania podľa § 189/1,2,b TZ,” čo znamená, že páchateľovi hrozí trest až vo výške desať rokov, keďže skutku sa mal dopustiť na chránenej osode teda na sudcovi. Identitu anonymného pisateľa polícia zatiaľ neodhalila.

Zdroj: plus7dni.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti