Vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí k raketovým útokom na Sýriu

17.04.2018 | 11:26
  0
Podľa Ruskej federácie ide o mimoriadne hrubé porušenie základných princípov medzinárodného práva.

Štrnásteho apríla USA spoločne s Veľkou Britániou a Francúzskom podnikli hromadný raketový útok na Sýrsku arabskú republiku, čím sa dopustili aktu agresie a hrubo porušili Chartu OSN.

Vystrelili viac ako sto okrídlených rakiet z leteckej a námornej základne na celý rad cieľov Sýrskej arabskej republiky. Medzi zasiahnutými objektmi je vedecké výskumné laboratórium v sýrskej metropole, štáb republikovej gardy, základňa protivzdušnej obrany, niekoľko vojenských letísk a sklad armádneho príslušenstva. Boli spôsobené značné materiálne škody, vrátane aj na civilnej infraštruktúre. Médiá prinášajú správy o obetiach. Ich počet sa spresňuje.

Podľa ruského Veľvyslanectva v Damasku medzi obeťami naši občania nie sú.

Ministerstva obrany Ruskej federácie vydalo vyhlásenie, že ani jedna z odpálených rakiet nezasiahla zónu zodpovednosti vojenských jednotiek ruskej protivzdušnej obrany, rozmiestnených v tejto krajine.

Túto akciu, ktorej cieľom bolo zastrašiť, podnikli pod načisto vymyslenou zámienkou, že sýrske orgány údajne použili chemické zbrane v okrajových častiach mesta Dúmá v Damasku 7. apríla. Boli odignorované fakty, ktoré predložila sýrska vláda a ruská strana svedčiace o tom, že to celé bolo zámerne cynicky zinscenované. K útoku došlo v deň, keď inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) mali byť vyslaní do Dúmy, aby sa dopátrali pravdy. Máme dôvod predpokladať, že útok na Sýrsku arabskú republiku bol zameraný na zmarenie práce inšpektorov OPCW pri vyšetrovaní údajných chemických útokov na území tejto krajiny.

Rozhodne odsudzujeme akt ozbrojenej agresie voči Sýrii. Ide o mimoriadne hrubé porušenie základných princípov medzinárodného práva, ničím nepodložené neoprávnené porušovanie zvrchovanosti krajiny – riadneho člena OSN, ktorá niekoľko rokov vedie nezmieriteľný boj s terorizmom na svojom území.

Rusko požaduje okamžite zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN a apeluje na všetkých jej členov, na všetky zodpovedné krajiny medzinárodného spoločenstva, aby patrične zhodnotili tieto udalosti a vylúčili možnosť recidív bezohľadných agresívnych činov ohrozujúcich mier a bezpečnosť v regióne, nesmierne destabilizovanom v dôsledku zločineckých dobrodružstiev USA a jeho spojencov v Iraku a Líbyi.

Nemôžeme nevenovať pozornosť tomu, že k agresívnemu aktu došlo v čase, keď sýrske vojská pokračujú v úspešných útokoch proti IS, organizácii Jabhat al-Nusrah a ďalším teroristickým zoskupeniam. Vyzerá to tak, že USA a ich spojenci chcú radikálom a extrémistom dať možnosť nadýchnuť sa, obnoviť svoje pozície, predĺžiť krviprelievanie na sýrskom území a takto skomplikovať politické urovnanie.

Už je definitívne jasné, že tí na Západe, čo sa skrývajú za ľudomilnou rétorikou a pokúšajú sa ospravedlniť svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii nutnosťou rozdrviť džihádistov, v skutočnosti sú s nimi zajedno a ide im o rozdelenie krajiny. Toto potvrdzuje aj kategorické odmietnutie zo strany Spojených štátov a ich spojencov poskytovať pomoc pri obnovovaní oblastí Sýrie, oslobodených vládnymi vojskami.

A napokon, tento agresívny akt zasadzuje silnú ranu úsiliu zameranému na stimuláciu ženevského procesu, v zmysle rezolúcie BR OSN čís. 2254, v ktorej sa jednohlasne potvrdzuje záväzok rešpektovať zvrchovanosť a teritoriálnu celistvosť Sýrskej arabskej republiky.

Žiadame, aby sa okamžite skoncovalo s touto nanajvýš nebezpečnou hrou lídrov Západu, zameranou na rozpad všetkých dohôd o spôsoboch mierového urovnania sýrskej krízy.

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, 16. 4. 2018

Zdroj: srspol.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti