Vydavatelia tlače reagujú na Fica: V demokratickej spoločnosti politici nepotrebujú právo na odpoveď

11.12.2018 | 14:28
  0
Asociácia vydavateľov tlače podotýka, že nejde pritom o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov.

Asociácia vydavateľov tlače (AVT) so znepokojením vníma vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica prednesené na sobotňajšom (8.12.) sneme strany, v ktorých žiada opätovné zavedenie práva na odpoveď do tlačovej legislatívy. TASR o tom informovala AVT s tým, že do slovníka emancipovaného politika by nemali patriť útoky na slobodnú tlač.

"V modernej demokratickej spoločnosti politici nepotrebujú právo na odpoveď, nakoľko chápu rolu médií a vedia, že tieto svojím kritickým prístupom majú nezastupiteľnú rolu pri ochrane verejného záujmu. Verejný funkcionár ako osoba, ktorá má bezprostredne prístup k mnohým komunikačným kanálom na prezentáciu svojich stanovísk nepotrebuje a nemá mať rovnaké práva voči médiám ako bežný človek," tvrdí AVT. Podotýka, že nejde pritom o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov, na čom sa zhoduje celá demokratická Európa.

Po vražde novinára Jana Kuciaka vyzvala asociácia ministra kultúry na legislatívne úpravy smerujúce k zvýšeniu právnej ochrany novinárov. V tejto súvislosti bola na rezorte kultúry zriadená dočasná pracovná skupina zložená z odborníkov, zástupcov združení vydavateľov a novinárov.

"Okrem renomovaných slovenských vydavateľov sú jej členmi aj právnici, ktorí podrobne poznajú problematiku a nedostatky súčasnej právnej úpravy. Odborná skupina pracuje v týchto týždňoch na úprave tlačového zákona okrem iného s cieľom posilniť ochranu žurnalistov," priblížila AVT.

Asociácia ako jeden z iniciátorov vzniku pracovnej skupiny verí, že táto nezmení svoje poslanie a jej hlavným cieľom bude naďalej zvyšovanie ochrany novinárov. Je presvedčená, že doposiaľ korektná spolupráca na modernizácii legislatívy bude pokračovať a akékoľvek zmeny právnych predpisov budú v prvom rade rešpektovať ideály slobodnej spoločnosti a nebudú smerovať k potlačeniu slobody prejavu, prípadne k zvyšovaniu ochrany politikov pred slobodnými médiami.

Robert Fico vo svojom úvodnom prejave na sobotňajšom straníckom sneme v Trenčíne oznámil, že Smer-SD chce opäť zaviesť právo na odpoveď pre verejných činiteľov a tiež prijať opatrenie, aby internetové diskusie v médiách neboli anonymné. Zodpovednosť by mal podľa neho niesť vydavateľ, pod ktorého článkom je takáto diskusia.

Zdroj: etrend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti