Východoeurópania nebudú nikdy súhlasiť s prerozdeľovaním utečencov, vyhlásil holandský šéf diplomacie

19.07.2018 | 14:10
  0
Minister dodal, že migrantov inej farby by napríklad v Česku a Poľsku pravdepodobne zbili.

Keby migranti inej farby pleti prišli do Prahy či do Varšavy, pravdepodobne by ich tam zbili. Na nedávnom uzavretom stretnutí, ktorého záznam dnes unikol do médií, to povedal holandský minister zahraničia Stef Blok.

Člen Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho okrem iného označil multikulturalizmus za skrachovaný koncept a pobúril aj občanov Surinamu, keď ich krajinu označil za príklad neúspechu spolužitia viacerých etník. Kritiku si za svoje slová Blok vyslúžil od opozície aj z vlastnej strany.

Centrálneho rozdeľovania utečencov je nemožné

Podľa denníka De Volkskrant šéf holandskej diplomacie na uzavretom stretnutí s holandskými zamestnancami medzinárodných organizácií 10. júla hovoril predovšetkým o migrácii a jej riešení. Uviedol okrem iného, že sa v Európskej únii nikdy nemôže presadiť koncept centrálneho rozdeľovania utečencov medzi členské krajiny. "Východoeurópania s tým nebudú nikdy súhlasiť," povedal Blok s tým, že aj keby sa predsa len podarilo členské štáty na východe EÚ presvedčiť, problém by to nevyriešilo.

"Prejdite sa ulicou vo Varšave alebo v Prahe. Tam nechodia vôbec žiadni farební ľudia. Tí ľudia (migranti) sú počas týždňa preč. Boli by pravdepodobne zbití," uviedol šéf holandskej diplomacie a dodal, že cudzinci inej farby pleti nemajú vo východnej Európe žiadne vyhliadky na normálny život.

Práve minister Blok v apríli vyjadril ľútosť nad incidentom, pri ktorom skupina Holanďanov napadla čašníka z reštaurácie v centre Prahy. Šéf holandskej diplomacie vtedy uviedol, že sa za svojich spoluobčanov, z ktorých dvaja sú stále v českej väzbe, hanbí.

Stef Blok vo svojom nedávnom príhovore kritizoval aj koncept multikulturalizmu, teda spolužitie skupín s rôznou kultúrou v jednom štáte. "Vymenujte mi príklad jedinej mnohoetnickej alebo multikultúrnej spoločnosti, kde pôvodné obyvateľstvo stále žije - takže Austrália a Spojené štáty vypadávajú, pretože pôvodné obyvateľstvo tam bolo vyhladené ... Nepoznám takú," uviedol Blok.

Surinam je zrútený štát

Keď z publika zaznel ako príklad mierovej multikultúrnej spoločnosti bývalá holandská kolónia Surinam, označil to Blok za odvážne tvrdenie. Juhoamerická krajina je podľa neho v skutočnosti "failed state", teda zrútený stáť. "A to má veľa spoločného s jeho etnickým rozdelením," dodal.

Úspešným multikultúrnom štátom podľa holandského ministra zahraničia nie je ani Singapur, ktorý si migrantov dobre vyberá a "nepúšťa do zeme chudobných". "No, možno na upratovanie," dodal Blok.

Na žiadosť televízie Zembla, ktorá ako prvá Blokove výroky zverejnila, o vysvetlenie, Blok povedal, že jeho cieľom bolo sčasti vyvolať reakciu prítomných a vypočuť si ich skúsenosti. "Na uzavretom rokovaní som použil príklady, ktoré by vo verejnej debate mohli byť považované za zle vybrané," dodal minister. Vo vyhlásení neskôr uviedol, že jeho slová boli príliš silné a že ľutuje, ak niekoho urazili.

Kritiku si Blok za svoje slová vyslúžil od opozície, z radov vlastných spolustraníkov aj koaličných partnerov jeho VVD. Podľa denníka De Volkskrant sa za jeho výroky postavila len protiimigračná Strana pre slobodu (PVV) kontroverzného politika Geerta Wildersa.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti