Výbor Senátu USA požiadal o výsluch zakladateľa WikiLeaks Assangea

09.08.2018 | 11:19
  0
Server Wikileaks figuruje vo vyšetrovaní ruského vplyvu na americké prezidentské voľby.

Výbor amerického Senátu pre kontrolu spravodajských služieb chce usporiadať výsluch zakladateľa kontroverzného investigatívneho webu WikiLeaks Juliana Assangea. Informácia sa v stredu objavila na twitterovom účte WikiLeaks. Vypočutie sa má zaoberať údajným ruským zasahovaním do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

List s pozvaním dorazil na adresu ekvádorského veľvyslanectva v Británii, kde Assange už šesť rokov žije v obave z vydania do USA. Hrozí mu tam stíhanie kvôli zverejneniu tajných dokumentov o vojne v Iraku a v Afganistane. Výsluch v Senáte má byť neverejný a má sa uskutočniť „v termíne a na mieste príhodnom pre obe strany“.

Právnici WikiLeaks americkú žiadosť skúmajú, píše sa na twitteri. Trvajú vraj na tom, že podmienky výsluchu musia byť v súlade s „najvyššími etickými štandardmi“. Podľa agentúry AFP má kontakt prebehnúť formou videokonferencie.

Server Wikileaks figuruje vo vyšetrovaní ruského vplyvu na voľby v súvislosti so zverejnením elektronickej korešpondencie prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, ktorá ju mala poškodiť v súboji s neskorším víťazom volieb Donaldom Trumpom. Americkí vyšetrovatelia majú podozrenie, že ukradnutú poštu dostal server WikiLeaks od osoby napojenej na ruské tajné služby.

Vyšetrovanie vedie bývalý šéf FBI Robert Mueller, ale z pátrania trvajúceho už niekoľko mesiacov na verejnosť neprenikli prakticky žiadne informácie. Muellerov tím v rámci vyšetrovania obvinil 31 osôb, medzi nimi dvanásť Rusov. Práve v dokumentoch o ich vine sa objavilo podozrenie z napojenia na WikiLeaks a hackerského útoku na poštový server Clintonovej.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti