Voľby v Bavorsku môžu kvôli migračnej politike súčasného establišmentu priniesť politické zemetrasenie, tvrdí expertka

15.09.2018 | 11:49
  0
Bavorská CSU stráca voličov na úkor protiimigračnej Alternatívny pre Nemecko.

Krajinské voľby v Bavorsku môžu prerásť v politické zemetrasenie, je presvedčená nemecká politologička Ursula Münchová. Otrasy októbrového hlasovania nemusia byť citeľné len v spolkovej krajine, ale aj v Berlíne, kde by ich ako prvý pocítil minister vnútra a predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer.

CSU bavorskej povojnovej politike dominuje, vo voľbách do krajinského parlamentu pravidelne získava väčšinu kresiel, vďaka čomu stavia jednofarebné vlády. Ešte pri posledných krajinských voľbách v roku 2013 získala 47,7 percenta hlasov. Aktuálne prieskumy ale CSU prisudzujú len okolo 35 percent hlasov, čo by bol jej najhorší výsledok od roku 1950.

„Ak sa potvrdia prieskumy a CSU sa bude pohybovať medzi 35 a 40 percentami, tak by som povedala, že by to bolo politické zemetrasenie,“ podotýka Münchová. Kresťanskosociálna únia by si pre vládu nezvyčajne musela hľadať koaličného partnera a možno dokonca dvoch. V bavorskom parlamente by oproti terajším štyrom stranám mohlo zasadnúť až sedem zoskupení.

Prvýkrát sa do tunajšieho krajinského snemu podľa všetkého dostane protestná Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorej prieskumy prisudzujú medzi 11 až 14 percentami hlasov. Výrazne zrejme posilnia aj Zelení, ktorí by sa mohli s asi 17 percentami stať druhou najsilnejšou stranou.

Obe tieto strany, hoci sú na opačnej strane politického spektra, profitujú podľa Münchovej z jednej témy, a tou je migrácia. „Namiesto toho, aby CSU hovorila o tom, čo všetko v Bavorsku dobre funguje, tak stále rieši migračnú politiku a to, čo v nej nefunguje,“ myslí si Münchová.

Voliči odmietajú Merkelovej politiku

V prospech AFD tak CSU stráca voličov, ktorí požadujú tvrdú migračnú politiku a odmietajú recepty kancelárky Angely Merkelovej, ktorej Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) je sesterskou stranou CSU. „Kto volí CSU, volí Merkelovú,“ stojí aj preto na niektorých predvolebných plagátoch AFD v Bavorsku. CSU zatiaľ v znovuzískavaní voličov nepomáha ani, keď volia podobne radikálnu rétoriku ako protiimigračná AFD. „Ľudia jednoducho radšej volia originál,“ je presvedčená Münchová.

Podobná rétorika navyše – rovnako ako napríklad nová povinnosť zavesiť ku vchodom do všetkých krajinských úradov kresťanské kríže – výrazne vadí časti liberálnych a mestských voličov CSU, ktorí sa preto teraz radšej prikláňajú k voľbe Zelených.

Výsledkom tak najskôr bude dramatické oslabenie CSU vo voľbách. „Pre CSU sú pritom bavorské voľby vždy dôležitejšie ako tie spolkové,“ povedala zahraničným novinárom v Berlíne Münchová, ktorá pripomína, že CSU v žiadnej inej spolkovej krajine než v Bavorsku nepôsobí. Keď CSU v Bavorsku stratí, tak môže zásadne upadnúť aj jej vplyv v Berlíne, kde je súčasťou koaličnej vlády. Keď upadne jej vplyv v Berlíne, bude ťažko do budúcna presviedčať bavorských voličov o tom, že môže v metropole dôsledne presadzovať ich záujmy.

Seehofer ako obetný baránok

Očakávaný volebný neúspech už teraz v strane vedie k debatám o tom, kto je zaň zodpovedný. Prsty väčšiny straníkov pritom nemieria na bavorského premiéra Markusa Södera.

„Politici CSU sa budú snažiť nájsť obetného baránka a nájdu ho v Berlíne, samozrejme v podobe ministra vnútra Seehofera,“ vyjadruje Münchová svoje presvedčenie o mužovi, ktorý na prelome júna a júla výrazne prispel k vážnej vládnej kríze týkajúcej sa vrátenia utečencov z hraníc. „Keď ho dotlačia k tomu, aby už nebol šéfom strany, tak sa ťažko udrží ako minister vnútra,“ hovorí tiež politologička.

Výmena na tomto veľmi dôležitom poste by podľa nej síce nemusela viesť k ďalšej vládnej kríze, ale úplne sa pri súčasnej koalícii takúto možnosť vylúčiť neodvažuje.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti