Vo voľbách na separatistickom východe Ukrajiny zvíťazili doterajší lídri

12.11.2018 | 19:32
  0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuele Macron ich považujú za nelegálne.

Víkendové voľby na východe Ukrajiny vyhrali súčasní šéfovia separatistických regiónov. Vyplýva to z výsledkov volieb.

Podľa nich ostávajú na čele samozvanej Doneckej aj Luhanskej ľudovej republiky doterajší lídri Denis Pušilin a Leonid Pasečnik. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oznámili volebné komisie oboch regiónov, napísala agentúra TASS. Volebná účasť v Luhansku predstavovala podľa oficiálnych údajov 77 percent. V Donecku k volebným urnám prišlo vyše 80 percent oprávnených voličov, čo miestna volebná komisie označila za bezprecedentné. Voliči v nedeľu rozhodovali aj o zložení miestnych „parlamentov“.

Voľby v medzinárodne neuznaných „ľudových republikách“ sú kontroverzné. Ukrajina, Spojené štáty aj Európska únia ich považujú za porušenie minských dohôd. Rusko naopak tvrdí, že hlasovanie je legálne.

Macron a Merkelová: Voľby v separatistických oblastiach na Ukrajine sú nelegálne

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová označili nedeľné voľby v dvoch oblastiach na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú Ruskom podporovaní povstalci, za "nelegálne a nelegitímne".

„Tieto takzvané voľby podkopávajú územnú integritu a suverenitu Ukrajiny,“ uviedli Macron a Merkelová v spoločnom vyhlásení po stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom na okraj parížskych osláv 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny.

Obyvatelia samozvanej Doneckej (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na priemyselnom východe Ukrajiny, v Donbase, mali možnosť voliť lídrov a poslancov parlamentov oboch medzinárodným spoločenstvom neuznaných subjektov.

Po zabití lídra DĽR Alexandra Zacharčenka pri augustovom bombovom útoku sa úradujúcim lídrom DĽR stal 37-ročný Denis Pušilin, ktorý by podľa očakávaní mal zvíťaziť. V LĽR bol favoritom taktiež úradujúci líder, 48-ročný bývalý oblastný šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby Leonid Pasečnik. Obaja prisľúbili bližšie vzťahy s Moskvou.

Agentúra AFP v noci na pondelok informovala, že po zrátaní tretiny hlasov sa očakávania naplnili a Pušilin a Pasečnik vo svojich republikách s náskokom viedli.

USA a Európska únia pred voľbami zdôrazňovali, že ich uskutočnenie znova sťaží snahy o ukončenie konfliktu medzi separatistami a ukrajinskou vládou, ktorý si od jari 2014 vyžiadal viac než 10-tisíc obetí na životoch. Apelovali súčasne na Moskvu, aby nesabotovala mierové rozhovory a dohody z Minska.

Zdroj: pravda.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti