Viktor Orbán: V eurovoľbách môže byť zastavený Sorosov plán

30.07.2018 | 11:55
  0
Orbán zopakoval svoj názor, že liberálna demokracia bola postavená na hlavu a stala sa liberálnou nedemokraciou.

Maďarský premiér Viktor Orbán včera predniesol tradičný prejav pred maďarskou menšinou v Rumunsku. Európania podľa neho budúci rok vo voľbách do Európskeho parlamentu vyjadría svoj názor na európsku elitu a na to, či dobre zvládla imigráciu. Informuje Politico.

“Európska elita zlyhala a symbolom tajte chyby je Európska komisia,” povedal maďarský predseda vlády. “Dobrou správou je, že dni Európskej komisie sú sčítané,” dodal.

Orbán zopakoval svoj názor, že liberálna demokracia bola postavená na hlavu a stala sa “liberálnou nedemokraciou”.

“Existuje liberalizmus, ale nie je demokracia,” povedal Orbán, podľa ktorého tento jeho názor podporuje terajšia “všeobecná tendencia v západnej Európe obmedziť slobodu vyjadrovania a zaviesť cenzúru”.

Výsledok európskych volieb pritom premiér spojil s osudom svojho vedenia. Európske elity podľa neho znervózneli, pretože výsledok tohtoročných volieb v Maďarsku naznačil možnosť celoeurópskej transformácie a mohol by byť zastavený “Sorosov plán”. Ambícia vytvoriť v Európe “postkresťanský” a “postnárodny” blok by sa tak mohla zadrhnúť.

Orbán vyslovil päť princípov, ktoré sú podľa neho nevyhnutné pre strednú Európu, aby mohla na kontinente zaujať “hodnotné miesto”.

Predovšetkým každá európska krajina musí mať právo chrániť svoju kresťanskú kultúru a odmietnuť “ideológiu multikulturalizmu”. Podporiť je nutné aj tradičný model rodiny.

Ďalším princípom je právo stredoeurópskych krajín chrániť svoje štátne strategické sektory a svoje trhy. Tieto krajiny navyše majú mať základné právo brániť svoje hranice a odmietnuť imigráciu. Trvať je podľa Orbána tiež potrebné na princípe “jeden štát, jeden hlas” v rozhodovaní o najdôležitejších otázkach a tento princíp nesmie byť v Európskej únii obchádzaný.

Zdroj: eurorespekt.sk / politico.eu


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti