VIDEO: Židia nie sú menej ani viac, ako ostatní ľudia, odkázal Dankovi v parlamente Kotleba

30.11.2018 | 10:25
  0
Predseda ĽSNS reagoval v pléne NR SR počas diskusie ohľadne definície antisemitizmu vypracovanej Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA), ktorú do parlamentu predložila Dankova SNS.

Slovenský parlament vyslovil v stredu súhlas s pracovnou definíciou antisemitizmu vypracovanou Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA), a to v takomto znení: "Antisemitizmus je také vnímanie Židov, ktoré sa môže prejaviť ako nenávisť k Židom. Rétorické a fyzické prejavy antisemitizmu sú namierené proti židovským alebo nežidovským jednotlivcom a/alebo ich majetku, proti inštitúciám židovskej komunity a náboženským ustanovizniam." Podľa uznesenia terčom takýchto prejavov môže byť tiež štát Izrael, chápaný ako židovské spoločenstvo. Avšak kritiku Izraela podobnú tej, aká býva vznesená proti akejkoľvek inej krajine, nemožno považovať za antisemitskú. "Antisemitizmus často obviňuje Židov z konšpirácie poškodzujúcej ľudstvo a často sa používa na obviňovanie Židov z 'toho, prečo veci nefungujú'," píše sa v texte.

Organizácia izraelských občanov Boycott from Within podporujúca palestínske Hnutie za bojkot, stiahnutie investícií a sankcie proti Izraelu (BDS) v tejto súvislosti ešte v októbri tohto roku oslovila listom poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky. Vyzvala ich v ňom na zamietnutie návrhu uznesenia k pracovnej definícii antisemitizmu vypracovanej medzinárodnou alianciou IHRA (Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu).

Právny posudok, vypracovaný pre židovskými organizáciami vedené konzorcium vo Veľkej Británii, varuje, že dokument aliancie IHRA je navrhnutý zle a môže pri snahe o definovanie antisemitizmu pliesť, čo prináša riziko „nezákonného obmedzovania legitímnych vyjadrení politických názorov“. V posudku sa píše, že obhajcov ľudských práv Palestínčanov a Palestínčaniek, „ktorí napríklad opisujú Izrael ako osadnícko-kolonialistický štát, ktorý uplatňuje politiku apartheidu, alebo tých, čo vyzývajú na opatrenia v rámci bojkotu, stiahnutia investícií alebo sankcií voči Izraelu, nie je správne označovať ako antisemitov.“

Reakcia Mariána Kotlebu na Andreja Danka:

Zdroj: InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti