VIDEO: Žiadny islam v Nemecku a Merkelová musí odísť, protestovali ľudia v Berlíne

28.05.2018 | 10:18
  0
Prívrženci antimigračnej AfD vyjadrovali nesúhlas s politikou súčasnej nemeckej kancelárky

V nemeckej metropole Berlín sa v nedeľu konala demonštrácia na podporu Alternatívy pre Nemecko (AfD), na ktorej sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. V rovnakom čase sa konalo aj viacero protidemonštrácií, ktoré prilákali tiež niekoľko tisíc účastníkov – každá. Na akciou dohliadalo zhruba 2 000 policajtov.

Pochod stúpencov AfD sa začal pri hlavnej železničnej stanici a zamieril k Brandenburskej bráne. Účastníci pochodu niesli transparenty s nápismi „Žiadny islam v Nemecku“ či „Merkelová musí odísť“. Avizovaná účasť 10-tisíc ľudí sa však ukázala byť prehnaná. Skupiny organizujúce protesty proti AfD zahŕňali umelcov i majiteľov berlínskych techno-klubov, ktorých cieľom bolo okrem iného prehlušiť pochod nacionalistov hlasnou elektronickou hudbou.

AfD získala v parlamentných voľbách, ktoré sa konali v septembri minulého roka, 12,6 percenta hlasov a stala sa tretím najsilnejším politickým subjektom v krajine. Jej preferencie zostávajú podľa prieskumov už od volieb zhruba rovnaké. Strana sa zviditeľnila najmä protestmi proti prisťahovalcom a ostrou kritikou ústretového prístupu kancelárky Merkelovej voči utečencom.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti