VIDEO: Zaslúžite si väzenie, zaslúžite si zhniť v pekle, kričali na Kissingera študenti počas prednášky na Newyorskej univerzite

19.10.2018 | 11:59
  0
Niekoľko študentských skupín predtým vyzvalo Newyorskú univerzitu, aby Kissingerovo vystúpenie zrušila.

Prejav bývalého amerického ministra zahraničia Henryho Kissingera na Newyorskej univerzite (NYU) prerušili v utorok študenti a aktivisti, ktorí ho obvinili z účasti na vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti.

V súčasnosti 95-ročný Kissinger bol v rámci série prednášok „Konverzácia s Mervynom Kingom” hosťom na Stern School of Business v NYU.

Počas debaty sa pred budovou školy zhromaždili viacerí demonštranti – niektorí z nich boli členmi Medzinárodnej socialistickej organizácie – a odsúdili Kissingerovu krvavú históriu zahraničných intervencií, vrátane podpory čilského diktátora Augusta Pinocheta v 70. rokoch minulého storočia, ktorý počas svojho režimu uväznil približne 80-tisíc politických oponentov. Minimálne 3 000 z nich bolo následne popravených.

Počas svojej prednášky bol Kissinger opakovane prerušený: „Henry Kissinger, v mene Medzinárodného trestného tribunálu, ste vojnový zločinec, dopustili ste sa genocídy proti ľuďom!”. Ochranka protestujúcich potom odviedla z prednáškovej sály.

“Henry Kissinger, máte na rukách krv,” pokračoval ďalší protestujúci. “A čo ľudia z Čile? Teraz znášajte dôsledky toho, čo ste im urobili.” Bezpečnostná služba zakročila aj v tomto prípade. Miestnosťou sa ozývalo hučanie študentov.

Ochranka musela zakročiť aj po tretíkrát. “Zaslúžite si pykať za vojnové zločiny Zaslúžite si väzenie. Zaslúžite si zhniť v pekle!”, kričala na amerického exministra mladá žena.

Po incidente Kissinger univerzitu opustil.

Niekoľko študentských skupín predtým vyzvalo Newyorskú univerzitu, aby Kissingerovo vystúpenie zrušila. “Keď je tento človek verejne ospevovaný ako priekopník diplomacie, národnej bezpečnosti a zahraničných vzťahov, je potrebné poukázať aj na jeho jastrabiu politiku.”

Univerzita vo svojom stanovisku uviedla, že „slobodná výmena rôznych myšlienok a názorov je základnou hodnotou na akademickej pôde. Z tohto dôvodu by pozvaný rečník mal byť schopný počúvať svojho kolegu bez narušenia,” uviedla škola.

Počas svojej diplomatickej kariéry sa Kissingerovi dostalo chvály za zmiernenie vzťahov medzi USA a Sovietskym zväzom, resp. s Čínou, ale aj v prípade vyjednávania, ktoré viedlo k ukončeniu vojny vo Vietname. Kissinger je však kritizovaný za to, že v Čile organizoval štátny prevrat sponzorovaný Spojenými štátmi. V rámci americkej operácie Condor vykonávala vojenská junta v ďalšej juhoamerickej krajine - Argentíne - masové vraždy. Kissinger podporoval aj pakistanskú genocídu voči Bangladéšu v roku 1971.

Dohliadal tiež na eskaláciu vietnamskej vojny do Laosu a Kambodže, ktorá vyústila do štvorročnej bombardovacej kampane, pri ktorej zahynulo až 100-tisíc civilistov. Tá vytvorila cestu k tomu, že moci v Kambodži sa ujal diktátor Pol Pot, ktorého režim spáchal genocídu s odhadovaným počtom 1,5 milióna obetí.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti