VIDEO: Teroristom z Londýna je podľa polície Khalid Masood

23.03.2017 | 18:15
  0
Prostredníctvom agentúry Amák extrémistická organizácia uviedla, že útočník bol "vojakom Islamského štátu".

Londýn 23. marca - Muž, ktorý v stredu v Londýne zabil štyroch ľudí, sa narodil 25. decembra 1964 v anglickom meste Dartford v grófstve Kent ako Adrian Russell Ajao. Počas života vystupoval aj pod menami Adrian Elms či Khalid Masood, uviedol  na tlačovej konferencii zástupca šéfa londýnskej Metropolitnej polície Mark Rowley.

Polícia vo vyhlásení uviedla, že Masood sa narodil v juhovýchodnom Anglicku a v poslednom čase žil v grófstve West Midlands v strednom Anglicku.

Podľa polície Masood používal množstvo falošných mien, v súčasnosti nebol vyšetrovaný a "neexistovali vopred žiadne spravodajské informácie o tom, že má v úmysle podniknúť teroristický útok".

V minulosti ho zatkli za napadnutie, držbu útočných zbraní a narušovanie verejného poriadku. Prvýkrát ho odsúdili v novembri 1983 za trestný čin spôsobenia ujmy a naposledy v decembri 2003 za držbu noža. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

K zodpovednosti za stredajší útok v Londýne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Prostredníctvom agentúry Amák uviedla, že útočník bol "vojakom Islamského štátu". 

Muž ozbrojený nožom vyčíňal v stredu v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a vo vchode na pozemok parlamentu dobodal na smrť ozbrojeného policajta.

Pri incidente zahynuli štyria ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo 29 osôb z 11 krajín.


Obete útoku (zľava) matka dvoch detí Aysha Frade, policajt Keith Palmer a americký turista Kurt Cochran.

Terorista použil automobil značky Hyundai, ktorý si požičal od firmy Enterprise v meste Solihull neďaleko Birminghamu. S odvolaním sa na vyhlásenie samotnej firmy o tom informovala stanica Sky News. 

"Môžeme potvrdiť, že auto použité pri včerajšom tragickom útoku v Londýne bolo jedným z našich. Náš zamestnanec identifikoval vozidlo podľa poznávacej značky po tom, ako ho zbadal na obrázku na internete. Podrobili sme to ešte ďalšej kontrole, aby sme (toto tvrdenie) overili, a okamžite sme skontaktovali úrady," uviedla dnes firma Enterprise vo vyhlásení. 

"S úradmi plne spolupracujeme a budeme im pri vyšetrovaní poskytovať všetku pomoc, ktorá je v našich silách. V myšlienkach sme s obeťami tejto hroznej tragédie," dodala.

Zabitý Američan oslavoval v Londýne 25. výročie sobáša

Jednou z troch obetí, ktoré zomreli pri stredajšom teroristickom útoku v Londýne, je Američan Kurt Cochran zo štátu Utah, ktorý so svojou manželkou v britskom hlavnom meste oslavoval 25. výročie sobáša. Jeho manželka Melissa utrpela ťažké zranenia.

Pár bol zrazený automobilom útočníka na Westminsterskom moste pred budovou britského parlamentu. Útok si zatiaľ vyžiadal tri obete na životoch vrátane jedného policajta, páchateľa následne zastrelila bezpečnostná hliadka. Zranenia utrpelo 40 ďalších ľudí. V súvislosti s prípadom úrady zatkli osem osôb.

Americký manželský pár sa mal vrátiť do USA dnes, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na rodinných príslušníkov Cochranovcov.

Westminsterský most po útoku znovu otvorili

Britská polícia dnes oznámila, že Westminsterský most v Londýne dnes už znova otvorili pre dopravu, a to necelých 24 hodín po stredajšom útoku.

Historický, slávny most cez rieku Temža bol zatvorený odvtedy, ako na ňom neidentifikovaný útočník v stredu zrazil vozidlom množstvo chodcov. Neskôr ho zastrelila polícia, keď sa dostal na pozemok britského parlamentu a dobodal policajta. Ten napriek snahe záchranárov zraneniam podľahol.

Rušný most je obľúbenou turistickou atrakciou, návštevníci z celého sveta si tam robia mobilnými telefónmi "selfie", keďže v blízkosti stojí sídlo parlamentu Westminsterský palác a vyhliadkové koleso Londýnske oko.

Zdroj: TASR/DailyMail/Independent/BBC/AP/CNA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti