VIDEO: Stovky migrantov preliezlo plot medzi Marokom a španielskou Ceutou a zranili desiatky policajtov

26.07.2018 | 13:39
  0
Migranti pri preliezaní plotov hádzali na zasahujúcich policajtov výkaly a pálené vápno.

Stovkám migrantov sa vo štvrtok podarilo preliezť hraničné ploty oddeľujúce španielsku enklávu Ceuta od územia Maroka.

Španielsky Červený kríž prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter informoval, že ho privolali na kontrolu 592 ľudí, ktorí sa dostali na španielske územie po rannom masovom výpade migrantov na hraničné ploty.

Na políciu hádzali výkaly

Stotridsaťdva osôb utrpelo zranenia, pričom jedenásť hospitalizovali. Pri incidente sa zranilo aj 22 zasahujúcich policajtov, z ktorých štyria skončili v nemocnici. Španielska vláda zatiaľ neposkytla presný počet migrantov, ktorým sa podarilo dostať do Ceuty.

Podľa španielskej agentúry Europa Press, ktorá sa odvolávala na nemenované zdroje z prostredia polície a záchranných zložiek, migranti pri preliezaní plotov hádzali na zasahujúcich policajtov výkaly a pálené vápno.

Zvýšený migračný tlak

V Maroku žijú nelegálne tisíce ľudí z oblasti Subsaharskej Afriky, ktorí sa každoročne pokúšajú dostať do Európy cez šesť metrov vysoké ploty s ostnatým drôtom oddeľujúce španielske enklávy Ceuta a Melilla.

Štvrtkový incident prispel k tlaku, ktorému španielske úrady čelia v dôsledku prílevu migrantov. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prišlo tento rok do Španielska vyše 22 700 migrantov, čo je trikrát viac ako za rovnaké obdobie vlani. Takmer 20-tisíc z nich sa do krajiny dostalo po mori.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti