VIDEO: Srbského politika ťahali kosovskí policajti ako psa

28.03.2018 | 11:54
  0
Incident sa odohral po neúspešných rozhovoroch, ktoré sa týkali normalizácie vzťahov medzi Srbskom a Kosovom.

Zatknutie riaditeľa srbského vládneho úradu pre Kosovo Marka Djuriča v Kosovskej Mitrovici môže viesť k zrušeniu rozhovorov medzi Belehradom a Kosovom, ktoré sprostredkovala Európska únia.

Kosovská polícia ho v pondelok najprv zadržala a potom deportovala z krajiny. Djurič bol obvinený z toho, že v Kosove sa nachádza ilegálne.

„To neboli policajti, ale zúrivý teroristický gang. Poslali ich proti neozbrojeným ľuďom. Zo strany tých, ktorí mlčali a tým pádom s tým súhlasili to bolo hanebné,“ opísal zatknutie Djurič.

Na ceste z Mitrovice do Prištiny si kosovská polícia robila selfie snímky, ukazovali pušky, vyhrážali sa nožom kričali "Alláhu Akbar" povedal Djuric a dodal, že tiež kričali „Alláhu akbar“ (Boh je veľký).

Poznamenal, že počas incidentu ho „vláčili ako psa“, čím kosovské orgány neponížili iba jeho osobu, ale aj Srbsko a Srbov vo všeobecnosti.

Udalosť sa odohrala po neúspešných rozhovoroch počas minulého týždňa, ktoré sa týkali normalizácie vzťahov medzi Srbskom a jeho odštiepenou provinciou. EÚ trvá na tom, že Srbsko môže vstúpiť do eurobloku iba vtedy, ak uzná Kosovo za nezávislý štát.

Srbský prezident Aleksandar Vučič hovoril nedávno o „ťažkých rozhodnutiach“ a „bolestivých kompromisoch“, ktoré boli interpretované ako ochota uznať nezávislosť Kosova. Djurič pricestoval do Mitrovice, kde na tamojšom mestskom úrade diskutoval s etnickými Srbmi, ktorí za posledných dvadsať rokov prežili sériu represií a pogromov.

NATO v roku 1999 spustilo 78-dňovú leteckú ofenzívu proti Srbsku a obvinilo Belehrad z prenasledovania etnických Albáncov v Kosove. Provincia bola následne obsadená vojskami Severoatlantickej aliancie, na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1244, ktorá okrem iného hovorila o tom, že Kosovo je súčasťou Srbska. Dočasná vláda etnických Albáncov, podporovaná NATO, však vo februári roku 2008 jednostranne vyhlásila nezávislosť Kosova. Uvedené rozhodnutie podporilo viac ako 100 krajín, predovšetkým amerických spojencov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti