VIDEO: Salvini v Taliansku osobne privítal utečencov z Afriky

14.11.2018 | 18:30
  0
Šéf Ligy Severu tvrdí, že deti ktoré privítal, utiekli pred skutočnou vojnou vo svojej krajine.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v stredu osobne privítal na talianskej pôde 51 utečencov z Afriky, ktorí sa do Talianska dostali postupne cez Líbyu a Niger. Salviniho krok je prekvapením, keďže tento politik bol doteraz považovaný spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom za najtvrdšieho odporcu utečencov spomedzi lídrov členských krajín EÚ.

Salvini je síce nominálne len ministrom vnútra, fakticky je však v krajine najvplyvnejším politikom a má väčšie slovo ako premiér Giuseppe Conte, ktorého nominácia bola len núdzovým riešením zložitých koaličných rokovaní.

Salvini sa v stredu privítaním utečencov, medzi ktorými boli muži, ženy aj deti, pochválil aj na svojom twitterovom účte, kde napísal, že „privítať deti, ktoré naozaj utiekli pred vojnou, tak, ako som to urobil ja dnes ráno v Ríme, je radosťou„.

Skupinu utečencov z afrických krajín, ktorá pristála v stredu na vojenskej základni Pratica di Mare v Ríme, identifikovali v Líbyi pracovníci Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ako ľudí, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu. Následne ju previezli do Nigeru a odtiaľ, po odsúhlasení talianskou vládou, do Ríma.

Minister, ktorý je popredným zástancom politiky tvrdého prístupu k migrácii v Taliansku, sa so skupinou 51 migrantov, tvorenou zväčša rodinami či ženami s deťmi, stretol na pristávacej dráhe vojenského letiska neďaleko Ríma.

"Pre ženy a deti v ťažkostiach je jediným spôsobom príchodu práve lietadlo, nie nafukovací čln, pretože tieto člny prevádzkujú zločinci, ktorí si za peniaze získané prevádzačstvom ľudských bytostí kupujú zbrane," povedal Salvini.

"Toto je ukážkou toho, že Taliansko je prívetivá, veľkorysá a nápomocná krajina, kde ma poverili úlohou znovu zaviesť určité pravidlá a poriadok," dodal minister.

Takmer všetci v skupine 32 dospelých a 19 detí prišli z krajín Afrického rohu ako Etiópia, Eritrea a Somálsko, ako aj zo Sudánu.

Patria k vyše 2300 bezbranným ľuďom, ktorých Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) evakuoval od vlaňajšieho decembra z Líbye cez Niger.

Katolícke združenie ich umiestni do hostiteľských rodín v Taliansku.

Salvini je šéfom krajne pravicovej strany Liga Severu, ktorá pôsobí v koaličnej vláde s euroskeptickým, populistickým Hnutím piatich hviezd (M5S). Salvini sa zaviazal, že zastaví prúd prichádzajúcich migrantov, a Rím dokonca pristúpil k zatvoreniu talianskych prístavov, ktoré predtým prijímali člny so zachránenými ľuďmi.

Minister podporuje dohodu medzi Talianskom a Líbyou, ktorú dosiahla predchádzajúca stredoľavá vláda. Na jej základe líbyjská pobrežná stráž zachytáva migrantov a vracia ich naspäť do krajiny zmietajúcej sa v konflikte.

Výmenou za to Taliansko presadzuje a rozvíja iniciatívy na legálne prijímanie zraniteľných ľudí uviaznutých v Líbyi, kde tisíce migrantov čelia svojvoľnému zadržiavaniu, vydieraniu a násiliu.

Zdroj: SITA / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti