VIDEO: Polícia zakročila proti ex-analytikovi CIA počas vypočúvania Haspelovej

10.05.2018 | 12:12
  0
Gina Haspelová je Trumpovou kandidátkou na uvoľnený post riaditeľa CIA.

Bývalý analytik americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a protivojnový aktivista Ray McGovern bol násilne vyvlečený zo zasadnutia senátneho výboru, na ktorom vystúpila kandidátka prezidenta Donalda Trumpa na riaditeľku CIA. Gina Haspelová okrem iného odpovedala na otázky ohľadne jej účasti na mučení.

Polícia spacifikovala McGoverna po tom, keď od Haspelovej žiadal, aby odpovedala na otázky, ktoré jej boli položené v súvislosti s používaním metódy waterboardingu (simulovaného topenia) pri vypočúvaní podozrivých v tajnej väznici CIA v Thajsku, ktorej svojho času šéfovala.

Policajti počas zákroku na ex-analytika CIA opakovane kričali, aby prestal klásť odpor. McGovern ešte pred vypočúvaním senátneho výboru zverenil článok pod názvom „Stane sa trýzniteľ riaditeľom CIA?“, v ktorom uviedol, že mučenie nie je len amorálne, ale prostredníctvom neho nie je možné získať správne spravodajské informácie.

Na výbore sa odohral aj ďalší incident, keď protestujúca žena v červenom tričku zakričala „Krvavá Gina!“ a „Vy ste trýzniteľkou!“. Polícia ju rovnako ako McGoverna vyviedla z miestnosti.

Informátor CIA Johna Kiriakou uviedol, že prezývku „Krvavá Gina“ dali Haspelovej jej kolegovia v Ústrednej spravodajskej služby. Kiriakou tiež vyhlásil, že na mučení sa osobne podieľala priamo Haspelová, pretože sa jej to páčilo.

Haspelová čelila otázkam o jej úlohe pri využívaní tvrdých vypočúvacích metód, ako aj o zničení videopások dokumentujúcich toto vypočúvanie.

Ray McGovern je pravidelným hosťom v televízii RT, kde sa zmieňuje o histórii CIA a jej klamstvám americkej verejnosti.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti