VIDEO: Na venezuelského prezidenta Madura bol spáchaný atentát

05.08.2018 | 15:22
  0
Maduro v jednom okamihu prerušil svoju reč, prenášanú naživo televíziou. Tesne predtým sa ozvala mohutná rana.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa v sobotu večer miestneho času (v noci na nedeľu SELČ) stal terčom neúspešného pokusu o atentát. Podľa agentúry Reuters to uviedol venezuelský minister informácií Jorge Rodríguez.

Blízko miesta, kde Maduro prednášal prejav, explodovali výbušné zariadenia. Prezident aj ďalší členovia vlády vyviazli z incidentu bez ujmy. Zranenia utrpelo sedem členov Národnej gardy. Prezident Maduro mal príhovor v metropole Caracase pri príležitosti osláv 81. výročia vzniku Národnej gardy. Súčasťou ceremónie bola aj vojenská prehliadka.

Maduro v jednom okamihu prerušil svoju reč, prenášanú naživo televíziou. Tesne predtým sa ozvala mohutná rana. Na televíznych záberoch potom bolo vidieť, ako vojaci aj prizerajúci ľudia utekajú v panike z miesta preč. Potom televízia prenos ukončila.

Podľa ministra informácií niesli výbušniny zariadenia podobné dronom. Cieľom útoku bol vraj prezident. Agentúra AP však napísala, že niekoľko hasičov na mieste vládne verziu udalostí spochybnilo. Podľa nich iba vybuchla plynová fľaša v jednom z blízkych bytov. Z okna budovy následne vychádzal dym.

Zmätok okolo údajného atentátu ešte zvýšilo, keď sa k útoku prihlásila doposiaľ neznáma skupina, ktorá si hovorí Vojaci v tričku. Skupina uviedla, že chcela na prezidenta zaútočiť dvomi bezpilotnými lietadlami s výbušninami, ale vojaci ich zostrelili, skôr ako drony dosiahli ciele. „Ukázali sme, že sú zraniteľní. Dnes sme úspešní neboli, ale je to len otázka času,“ varovala skupina.

Maduro z útoku obvinil krajne pravicové sily v krajine. Zodpovednosť podľa neho nesie aj prezident susednej Kolumbie Juan Manuel Santos, ktorý je jedným z najhlasnejších kritikov Madura. Niektorí ľudia, ktorí útok naplánovali a financovali, žijú na Floride, dodal venezuelský vodca s tým, že očakáva v tomto smere spoluprácu šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Niekoľko strojcov útoku už bolo dolapených, konštatoval takisto Maduro bez ďalšieho spresnenia. Nemenovaný predstaviteľ kolumbijskej prezidentskej kancelárie odmietol Madurove obvinenia ako nepodložené.

Venezuelská vláda opakovane obviňuje opozičných aktivistov, že pripravujú útoky na Madura s cieľom ho zvrhnúť. Autoritársky vodca Maduro znovu zvíťazil v nedávnych prezidentských voľbách, ktoré bojkotovala veľká časť opozície a ktoré ako nedemokratické kritizovala mnohé krajiny regiónu, USA aj Európska únia.

Venezuela už viac ako tri roky zápasí s hlbokou ekonomickou krízou, spôsobenou socialistickou hospodárskou politikou Madurovej vlády a prepadom svetových cien ropy. Mnohí vkladali nádeje na zmenu režimu vo Venezuele do minuloročných masových demonštrácií, ktoré vypukli koncom marca. Venezuelčania vtedy skoro denne vychádzali do ulíc protestovať proti autoritárskej vláde, vydržali to viac ako štyri mesiace.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti