VIDEO: Na Merkelovú po vymenovaní za kancelárku chcel zaútočiť neznámy muž

15.03.2018 | 12:06
  0
Polícii sa podarilo útočníka eliminovať.

Polícia odvrátila možný fyzický útok na Angelu Merkelovú krátko potom, ako po opätovnom vymenovaní za nemeckú kancelárku opustila budovu parlamentu. Neznámy muž, ktorý na Merkelovú na ulici pokrikoval, sa jej pokúsil skrížiť cestu, ale ihneď bol spacifikovaný políciou.

Šéfka nemeckej vlády za sprievodu telesnej stráže okamžite nastúpila do pristaveného auta.

Identita útočníka, rovnako ako jeho motív, nie sú zatiaľ známe. Polícia len potvrdila, že muž bol zadržaný, ale žiadne bližšie podrobnosti o incidente neposkytla.

Video nemeckého denníka Die Welt ukazuje moment, keď bol útočník zadržaný.

Merkelová sa v stredu stala po štvrtýkrát nemeckou kancelárkou, keď jej v Bundestagu vyjadrilo podporu 364 poslancov tzv. veľkej koalície. Niekoľko desiatok poslancov koalície sa však hlasovania zdržalo, alebo hlasovalo proti jej vymenovaniu za šéfku nového vládneho kabinetu.

Jej podpora v parlamente je zatiaľ najmenšia od kedy sa v roku 2005 stala poprvýkrát kancelárkou. V stredu získala len o 9 hlasov viac, ako je potrebných na schválenie jej kandidatúry.

Merkelovej Kresťansko-demokratická únia (CDU) a jej bavorská sesterská strana Kresťansko-sociálna únia (CSU) síce vyhrali vlaňajšie parlamentné voľby, ale od roku 1949 skončili s najhorším výsledkom, keď získali iba 33 percent hlasov. Od septembra sa CDU/CSU snažila vytvoriť novú vládu. Nakoniec sa na koalícii dohodla so sociálnymi demokratmi (SPD).

Zdroj: rt.com / welt.de


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti