VIDEO: Loď so stovkami utečencov zakotvila v Španielsku

17.06.2018 | 15:19
  0
Taliansko minulý týždeň nepovolilo plavidlu s migrantmi zakotviť vo svojom prístave.

Do španielskej Valencie už priplávala aj záchranná loď Aquarius – jedna z troch lodí s 629 migrantmi, ktorých osud bol počas uplynulého týždňa predmetom sporu medzi viacerými európskymi krajinami.

Po týždňovej strastiplnej ceste v Stredozemnom mori plavidlo, ktoré prevádzkujú organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc, zakotvilo v prístave krátko pred 11:00. Na palube malo 106 migrantov.

Loď Dattilo talianskej pobrežnej stráže dorazila do prístavu v nedeľu pred 7:00 s 270 migrantmi na palube. V nasledujúcich hodinách očakávajú príchod ďalšej talianskej vládnej lode Orione.

O migrantov v prístave sa postarajú pohotovostní pracovníci vrátane lekárov a psychológov. Španielske úrady uviedli, že po jednom prešetria prípady všetkých migrantov a zistia, či spĺňajú podmienky na udelenie azylu v súlade s pravidlami krajiny.

Minister rozvoja José Luis Ábalos v sobotu uviedol, že ľuďom, ktorých zachránila Aquarius, udelia „špeciálnu autorizáciu“ na pobyt v krajine po dobu jedného mesiaca, predtým, než „sa s nimi bude bez výnimky zaobchádzať v súlade so zákonmi“.

Loď Aquarius, ktorú prevádzkujú organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc, sa minulý týždeň v sobotu zasekla pri pobreží Sicílie, keď jej Taliansko odmietlo dať prístup do jej prístavov a tvrdilo, že tak má urobiť Malta. Tá to zase odmietla s tým, že ju musí prijať Taliansko.

Situáciu nakoniec vyriešilo až pondelňajšie rozhodnutie novej španielskej vlády, ktorá oznámila, že loď môže pristáť vo Valencii. Taliansko následne vyslalo na pomoc plavidlu Aquarius dve svoje lode.

Španielsko v sobotu oznámilo, že prijalo ponuku francúzskej vlády, ktorá navrhla, že zo spomínaných 629 migrantov prijme tých, ktorí po splnení všetkých potrebných protokolov po príchode budú chcieť ísť do Francúzska.

Zdroj: SITA

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti