VIDEO: Loď Lifeline s 234 utečencami zakotvila na pobreží Malty

28.06.2018 | 10:55
  0
Migrantov má prijať celkovo osem členských štátov EÚ.

Loď nemeckej humanitárnej mimovládnej organizácie Mission Lifeline, ktorá bola aj s 234 migrantmi na palube niekoľko dní blokovaná v Stredozemnom mori, zakotvila v stredu večer na pobreží Malty, píše agentúra AP.

Povolenie na vstup do prístavu dal v stredu maltský premiér Joseph Muscat po dosiahnutí dohody medzi ôsmimi štátmi Európskej únie o rozdelení tých pasažierov z lode, ktorí získajú štatút utečenca.

Mission Lifeline zachránila pred šiestimi dňami pri pobreží Líbye uvedený počet migrantov a odvtedy nemohla nikde zakotviť. Zostávala v oblasti Stredozemného mora pri pobreží Malty.

Maltský premiér v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že loď v prístave zadržia a preveria legálnosť jej registrácie i aktivít posádky na mori. Azyl bude poskytnutý len oprávneným osobám a ďalšie vrátia do krajín pôvodu.

Migrantov zo záchrannej lode Lifeline má podľa Muscata prijať celkovo osem členských štátov EÚ - okrem Malty tiež Francúzsko, Taliansko, Írsko, Luxembursko, Portugalsko, Holandsko a Belgicko.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer povedal, že Nemecko takisto môže prijať časť migrantov z lode Lifeline, avšak len v takom prípade, ak toto plavidlo nemeckej mimovládnej organizácie bude vyradené z činnosti.

Zdroj: sme.sk / youtube.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti